В Ужгороді встановлять сучасний апарат для проведення променевої терапії

В Ужгороді встановлять сучасний апарат для проведення променевої терапії
В Ужгороді встановлять сучасний апарат для проведення променевої терапії. Про це йшлося на пресконференції в Ужгородському прес-клубі. Детальніше про проблеми онкологічних хворих на Закарпатті та їх вирішення, зокрема, отримання областю сучасного обладнання розказали Ярина Федурця, обласний радіолог, завідувачка променевим відділенням;Наталія Дячун, голова профспілкової організації, лікар-променевий терапевт та Любов Жолудєва, завідувачка оргметодвіддлілуКМП «Закарпатський протипухлинний центр» Закарпатської облради.

 

Минулого року лікарі Закарпатського протипухлинного центру, ГО «Амазонки Закарпаття» та громадськість провели велику роботу, щоб область новий апарат для опромінення онкохворих. «Ми підготували і подали проєкт у Державний фонд регіонального розвитку, розіслали листи з проханням, щоб звернули увагу на нашу проблему.Ця робота не пройшла просто так і на сьогодні проведений тендер на закупівлю сучасного апарату, він придбаний за 60 млн грн, – розповіла Любов Жолудєва, завідувачка оргметодвіддлілу КМП «Закарпатський протипухлинний центр», – Апарат найкращий у співвідношенні «ціна-якість». І до кінця року ми будемо мати можливість придбати ще один апарат. Від імені адміністрації і всіх співробітників, від імені директора Закарпатського протипухлинного центру хочемо подякувати керівництву держави, керівництву області, депутатам, що наш проект переміг і ми придбали апарат, який дасть можливість допомагати закарпатцям, а також пацієнтам з інших областей».

На сьогодні у Закарпатському протипухлинному центрі працює апарат 2008 року випуску китайського виробництва. На ньому опромінюється від 800 до 1000 пацієнтів у рік. Про це розповілаЯрина Федурця, обласний радіолог, завідувачка променевим відділенням. «Цей апарат по строку давності потребує значних капіталовкладень близько 15 млн. грн. тому доцільності фінансування і перезарядки немає, – пояснила Ярина Федурця. – Маємо також кобальтовий апарат 1992 року, у 2019 році відбулася його перезарядка, наступна повинна бути у 2024 р. Вартість такої роботи буде складати близько 1 млн. грн. на сьогодні. Для того, щоб покращити роботу, у планах нашого протипухлинного центру є заміна діючих кобальтових машин. Маємо можливість для демонтажу китайського апарата і встановлення ще одного лінійного прискорювача.Надання медичної допомоги повинне відбуватися безупинно, лікувальний процес переривати неможливо. Коли буде встановлений така потужна апаратна підтримка, наш заклад зможе заробляти кошти за рахунок укладання договорів з Національною службою здоров’я України. За ці кошти можна буде планувати встановлення 3-го апарату, яке на той час буде необхідністю».

Наталія Дячун, голова профспілкової організації, лікар-променевий терапевт детальніше зупинилася на перевагах нового обладнання. За її словами, джерелами випромінювання нинішніх апаратів є радіоактивний кобальт. «Для всіх це джерело, яке має певні ризики, зокрема, і впливу на персонал і не дай боже при техногенних катастрофах. В апаратах,які на даний час працюють, заміна цього джерела на більш модерне джерело, звичайно є прогресивним. Наявне джерело має 11 років і найближчим часом буде потребувати заміни. На даний момент процедура опромінення відбувається від 6 ранку до 23-24.00, працюємо, поки не відпустимо останнього пацієнта. Наприклад, для опромінення пацієнта з 3-ма джерелами треба 25 хв. Новий апарат дозволяє відпустити аналогічну дозу за 2 хв., плюс загальна підготовка 10 хв. Виграємо значно в часі для відпуску процедур. Також новий апарат дає можливість чітко опромінити вражену ділянку. Ми також значно зменшуємо ризики для персоналу. Освоївши сучасну прогресивну апаратуру, яка ставить на новий рівень роботу нашого закладу, ми стаємо достойною часткою розвитку онкології України з тими областями які маютьтаку апаратуру, відкриваючи і можливості для науки і залучення молодих кадрів».

Вже у вересні цього року пацієнти області зможуть отримувати опромінення на новому апараті. До того часу відбуватиметься встановлення техніки та навчання персоналу.

На кількість потребуючих променевої терапії карантинні обмеження майже не впливають, кажуть лікарі. Якщо у 2019  в Закарпатському протипухлинному центрі провели 8 тис. госпіталізацій, то у минулому році - 7 тис. госпіталізацій.

Ужгородський прес клуб

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

26 березня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів