Як захистити свої трудові права у Польщі в період пандемії

Як захистити свої трудові права у Польщі в період пандемії
Кількість українців, зацікавлених у працевлаштуванні в Польщі та інших країнах Європи, зростає. Там є реальна можливість отримати високооплачувану роботу фахівцям з кваліфікацією, людям без освіти і знання мови. Можна знайти різні пропозиції, як на сезонну роботу, так і на більш тривалий період. За чинним законодавством умови праці та оплати, пропоновані іноземним працівникам, не можуть бути нижче рівня, зазначеного у Трудовому кодексі Польщі. Однак, як свідчать факти, співвітчизники, які працюють в Польщі, стикаються зі свавільним порушеннями їх законних прав і свобод.

 

Епідемія коронавірусу спричинила низку проблем на польському ринку праці. Багато роботодавців змушені були закрити свої заклади праці, скоротити кількість працівників чи ввести інші обмеження. Тим не менше, обов’язок дотримуватись трудових прав працівників, зокрема іноземців, залишається в силі.

Іноземці з третіх країн, зокрема з України, можуть працювати в Польщі за умови наявності дозволу на роботу чи дозволу на сезонну роботу, або ж декларації про доручення виконання роботи іноземцю (за певних законодавчо передбачених винятків іноземець має необмежений доступ до польського ринку праці, тоді дозвіл на роботу не вимагається) та трудового договору (umowa o prac?), договору доручення (umowa zlecenia) або договору підряду (umowa o dzie?o).

Відповідно до статті 207 Трудового кодексу Польщі, працедавець зобов’язаний берегти здоров’я й життя працівників, гарантуючи безпечні та гігієнічні умови праці при належному використанні досягнень науки й техніки. Тому він має право запитувати працівників, чи вони самі або ті, з ким вони тісно контактували, були в регіонах, де зафіксовано велику кількість випадків захворювань на коронавірус. Однак ці питання не повинні втручатися в приватне життя.

Якщо працівник перебував у країні чи зоні, де міг заразитися коронавірусом, працедавець може доручити йому дистанційну роботу, але не має права відправити його у відпустку. Працедавець також може відправити працівника на дистанційну роботу з метою профілактики. Таке право надається йому спеціальними рішеннями, які були прийняті для запобігання, профілактики та боротьби з COVID-19, іншими інфекційними захворюваннями та кризовими ситуаціями, спричиненими ними. У такому випадку працівник мусить співпрацювати з працедавцем при виконанні зобов’язань щодо правил безпеки та охорони праці.

Працедавець може відсторонити працівника від виконання роботи, якщо у нього проявляються симптоми, які свідчать про зараження коронавірусом, однак він не має права самостійно оцінювати стан здоров’я працівника, а лише скерувати його на медичний огляд.

Ситуацію замовчування конфліктних ситуацій між українськими трудовими мігрантами та польськими роботодавцями коментує експертка з міжнародного працевлаштування, генеральний директор компанії «Перша Віза» Руслана Бровчук: «У більшості випадків причина полягає саме у недостатній обізнаності про свої права та механізму їх захисту, адже часто люди, що опиняються в таких ситуаціях, не знають куди звертатися за допомогою і що саме їм потрібно. Також не варто забувати про страх втратити роботу, адже більшість є саме трудовими мігрантами і розголос порушень з боку їхніх працедавців може призвести до втрати роботи. Проте все-таки необхідно припинити мовчати, адже не маючи повної інформації про такі випадки, буде важко розробити повний та дієвий механізм захисту порушених прав наших співвітчизників за кордоном».

Зрозуміло, що основою трудових прав українців у Польщі під час карантину є офіційне працевлаштування робітників. У випадку, якщо ви опинилися у скрутній ситуації і не знаєте, як вчинити – одразу звертайтеся до офіційних дипломатичних установ України в Польщі. Також відповідну допомогу зможе надати Державна інспекція праці, яка якраз і контролює дотримання прав трудових мігрантів у Польщі. Нещодавно спеціально для потреб українських заробітчан PIP відкрила окрему «гарячу лінію». Додзвонитися на неї можна за номером 22 111 35 29, а консультації там надаються українською мовою в понеділок, вівторок та середу з 16:00 до 20:00.

Відповіді на будь-які запитання, пов’язані з пандемією Ковід-19 ви можете отримати на урядовому сайті республіки Польща www.gov.pl (https://www.gov.pl/web/coronavirus-ua/--).

Підготував Олександр ПОДВИШЕННИЙ

 

23 квітня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів