Як проходить в Закарпатті кампанія списання податкових боргів, штрафів та пені?

Як проходить в Закарпатті кампанія списання податкових боргів, штрафів та пені?
Чинним законодавством для платників податків передбачено списання податкових боргів, штрафів та пені. Які особливості списання і чи активно використовують цю законодавчу норму громадяни та суб’єкти господарювання, розпитаємо у Степана Кіяка, заступника начальника Головного управління ДПС у Закарпатській області.  

 

Степане Емеріховичу, розкажіть детально про процедуру списання штрафних санкцій та пені. Хто може нею скористатися і що для цього потрібно?

– Право на участь у процедурі списання штрафних санкцій та пені мають платники податків – юридичні та фізичні особи, в тому числі підприємства державної та комунальної форм власності, у яких станом на 1 листопада 2020 року обліковувався податковий борг зі сплати податків, зборів та платежів, по  яких сума податкового боргу станом на вказану дату перевищувала 3 060 грн (по боржниках – фізичних та юридичних особах) та 6 800 грн (по боржниках – фізичних особах підприємцях).

Необхідно зазначити, що платники податків, які перебувають у процедурах ліквідації, не пов’язаних з банкрутством, зокрема це стосується ліквідації за рішенням власника або уповноваженого ним органу, також можуть взяти участь у процедурі.

Хочу наголосити, що не можуть скористатися цією процедурою списання штрафів і пені декілька категорій платників: великі платники податків; особи, на яких поширюються судові процедури банкрутства; особи, відносно яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу; банки, на які поширюються норми Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»; особи, які мають податковий борг з митних платежів; особи, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

Крім того, участь у процедурі списання штрафів та пені, братимуть лише платежі, по яких законодавством та податковим обліком передбачається нарахування та сплата поточних податкових зобов’язань (по деклараціях, розрахунках, по сумі донарахувань з основної суми платежу згідно з податковими повідомленнями-рішеннями).

Неподаткові платежі, а також платежі, за якими передбачається нарахування лише штрафних (фінансових) санкцій та/або пені та не передбачається нарахування податкових зобов’язань, не приймають участі у процедурі списання.

Для того, щоб брати участь у процедурі, платникам податків до податкового органу за основним місцем обліку необхідно подати відповідну заяву за зразком або у довільній формі до 9 червня 2021 року. У цій заяві платник податків одночасно повідомляє, зокрема, про намір прийняти участь у процедурі, просить списати штрафи та/або пеню, що обліковувалися станом на 1 листопада 2020 року  і залишилися несплаченими станом на дату повної сплати основної суми податкового боргу; а також штрафні санкції і пеню, що підлягають застосуванню та нарахуванню у зв’язку зі сплатою такого податкового боргу, не застосовувати та не нараховувати, а нараховані відкоригувати до нульових показників.

З метою надання платникам податків можливості скористатися процедурою, лише по одному чи декількох обраних ним платежах та у межах достатньої суми коштів, яку має платник податків, заяви платником податків мають подаватися по кожному з платежів.

Законодавцем передбачено порядок списання штрафних санкцій та пені, що обліковувалися у платників податків у загальній сумі податкового боргу станом на 1 листопада 2020 року. У такому випадку, за умови погашення платником основної суми податкового боргу та сплати поточних грошових зобов’язань, платникам здійснюється списання штрафних санкцій і пені, що залишилися несплаченими на дату повної сплати такого податкового боргу, у порядку, визначеному для списання безнадійного податкового боргу.

Скільки платників податків скористалися процедурою і які суми штрафів та пені списано? 

– Наразі цією нормою Закону скористалися тільки 2 суб’єкти господарювання, яким проведено списання штрафних санкцій та пені на загальну суму 13,7 тис. грн та відкориговано до нульових показників.

Яка ситуація із відстроченням сум податкового боргу платникам податків – ФОПам?

– У цілому положення Закону №1072 стосуються підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, зокрема щодо відстрочення податкового боргу платникам податків - фізичним особам, загальна сума якого не перевищує 6 800 гривень. Таке відстрочення надається платникам податків, що станом на 1 грудня 2020 року мали загальний розмір податкового боргу у сумі, що не перевищує 6 800 грн, та на строк до 29 грудня 2021 року. Відстрочення надається без нарахування процентів за користування таким відстроченням.

Незважаючи на це, на сьогоднішній день до Головного управління подані заяви від 2-х суб’єктів господарської діяльності фізичних осіб про таке відстрочення.

Досить резонансним було питання списання заборгованості з єдиного внеску для суб’єктів підприємницької діяльності. Як із цим питанням у нас в області?

– Так, дійсно, станом на сьогодні триває процедура списання заборгованості з єдиного внеску для суб’єктів підприємницької діяльності, які на момент звернення (до 1 березня 2021 року) припинили діяльність, та в періоді з 1 січня 2017 року по 1 грудня 2020 року не отримували доходи від здійснення підприємницької діяльності.

Всього з початку кампанії (станом на 21 квітня 2021 року) такій категорії платників на основі рішень списано заборгованість з ЄСВ по 1 680 ФОП  на суму  33,3 млн гривень та за відсутності підстав для списання, надіслано відмов 191 суб’єкту господарювання.

Насамкінець розкажіть, будь ласка, про списання податкового боргу.

– Платникам податків – юридичним та фізичним особам, а також громадянам, які обліковуються в адміністративних районах на території обслуговування ГУ ДПС у Закарпатській області в автоматичному режимі проведено списання податкового боргу, який обліковувався станом на 1 листопада 2020 року, та який залишився несплаченим/непогашеним станом на дату списання.

Основною умовою для такого списання була наявність у платника податків податкового боргу, сукупний розмір якого за усіма податками і зборами не перевищував 3 060 гривень. Відтак, за оперативними даними інформаційно-телекомунікаційних систем ДПС, центральним органом фактично списано такого податкового боргу по 1 362 юридичних особах та 180 798 фізичних особах (в тому числі громадян) на загальну суму майже 33 млн гривень.

Варто зазначити, що інформацію про списання податкового боргу платники податків можуть переглянути в приватній частині Електронного кабінету платника.

 

28 квітня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів