Стало відомо як триватиме очистка каналу Верке на Берегівщині

Стало відомо як триватиме очистка каналу Верке на Берегівщині
На засіданні технічної ради БУВ? Тиси було розглянуто робочий проект «Реконструкція магістральних каналів Верке і Сипа, Берегівської меліоративної системи», який здійснюється спільного з Угорщиною.

 

Зокрема вже проведена спільна робота із органами місцевого самоврядування та іншими зацікавленими організаціями. В результаті чого, вдалось знайти порозуміння та підтримку у вирішенні запланованого комплексу робіт. На даний час, проектно-кошторисна документація з реконструкції магістральних каналів знаходиться на завершальному етапі.

Метою проекту є проведення комплексних робіт з реконструкції споруд магістральних каналів Верке і Сипа, шляхом розчистки від намулу з одночасним його поглибленням до проектних відміток та підвищення пропускної здатності каналів, покращення водно-фізичних властивостей грунтів та недопущення підтоплення прилеглої території Берегівської й Великобийганської територіальних громад, Берегівського району, Закарпатської області.

Згідно технічного завдання на проектування, проектом передбачається ремонт греблі на р. Боржава, реконструкція шлюза-регулятора (збудованого у 1892 році) - буде проводитись заміна щитів, підйомників, обладнання та інше.

Заходи на магістральному каналі Верке (протяжність каналу 36,6 км), передбачають розчистку каналу від намулу на трьох ділянках. А також влаштування підпірної споруди – шлюза-регулятора (із напором 2,5 м).

Заходи на магістральному каналі Сипа також передбачають розчистка каналу від намулу (довжина 14,25 км). Для ефективного використання каналів Верке і Сипа, проектом передбачено будівництво закритого з?єднувального каналу довжиною 310 метрів. Як зазначається, місця складування намулу узгоджено з місцевими органами влади. Вибрано 8 ділянок та затверджено комісійно (максимальна дальність перевезення грунту складає до 5 км).

Берегівська меліоративна система створювалась в період 1888-1892 роках минулого століття, як єдина система в сучасному вигляді на українсько-угорських територіях. На сьогодні практично всі елементи системи морально та фізично застарілі, канали значно замулені та зарослі. Окремо слід зазначити про незадовільний санітарно-екологічний стан, особливо в межах населених пунктів. Наразі пропускна здатність каналу Верке складає в середньому 20% від проектної, що не дозволяє забезпечити необхідне обводнення мережі каналів системи як на українській, так і угорській територіях.

Mukachevo.net

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

04 травня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів