На Закарпатті небезпечні відходи утилізує лише одне підприємство

На Закарпатті небезпечні відходи утилізує тільки одне підприємство, що працює в Ужгороді Про це кореспондентові Укрінформу повідомив його власник Віктор Вудмаска.
За його словами, працює підприємство в Ужгороді. Розташоване воно в промзоні на одній із околиць міста. Починав підприємець із власне збирання, зберігання та передачі небезпечних відходів на утилізацію іншим підприємствам в Україні. Із 2014 року почав утилізувати сам.
“Наше обладнання — це своєрідне ноу-хау. Це — газогенераторна піч, яка працює в температурному режимі від 1100 до 1500 градусів (при ньому алюміній, зокрема, руйнується на молекулярному рівні, не лишається навіть золи). Унікальність печі в тому, що для її роботи не потрібно додаткового палива, вона працює за принципом: відходи палять відходи. Знаю колег у Львові —так от вони спалюють свої відходи солярою, хтось користується газом тощо. І є ще один нюанс, який надає нам перевагу: наша піч може працювати безперервно, тому що маємо налагоджене автоматичне золовидалення. Відтак піч не треба зупиняти, аби її вичистити, а потім знову нарощувати потужність,” - розповів Віктор Вудмаска.
Своє підприємство власник називає утилізаційним комплексом, каже, що це не сміттєспалювальний завод - хоча тут і спалюють непотріб, але не працюють із твердими побутовими відходами. Переробляють тільки ті, що вважаються небезпечними та виробничими.
За день тут спалюють максимально до 25 тонн сміття. Підприємство може утворити від 2 до 4 гігакалорій енергії. Усі відходи купують за прозорими тендерними процедурами.
“Зараз додалося роботи з медичними відходами через пандемію. За день, коли працюють із коронавірусними відходами, мої робітники отримують подвійну платню. Впливає людський фактор — треба мотивувати людей працювати з тим, чого вони бояться,” - пояснює Віктор Вудмаска.
Цікаво, що підприємець на Закарпатті не має конкурентів: ніхто не хоче цим займатися.
“Чому — про це треба питати у бізнесменів, які вкладають гроші у ресторани чи гаражі з фурами, а не у таке обладнання. Щодо мене, то я цим живу. У мене так склалося, що довго працював у сфері екології, у мене є діти, я хочу тут жити і вболіваю за те, аби Закарпаття було чистим від сміття,” - каже Віктор Вудмаска.
Як зазначили в коментарі Укрінформу в Держекоінспекції України, на території країни наразі працює 61 підприємство, котре переробляє небезпечні відходи. Їхня діяльність постійно перевіряється на предмет дотримання високого температурного режиму, кількість викидів, наявність ліцензії та дозвільних документів тощо. Останнім часом ДЕІ зупинила роботу п'яти таких підприємств в Україні через виявлені порушення.
До теми
- У Карпатському біосферному заповіднику зафіксували рідкісного червонокнижного птаха
- Раковецька начинка претендуватиме на статус нематеріальної культурної спадщини Закарпаття
- Школа безпеки 2.0: другий сезон завершено — підсумки піврічного проєкту для жінок і дівчат на Закарпатті
- «STEMLab Synergy» формує майбутнє освіти прикордонних регіонів: лабораторії, тренінги та профорієнтація
- Укрзалізниця запускає "Паспорт мандрівника" - отримати штамп можна буде і в Ужгороді
- Відновити Землю після різних екологічних катастроф – мета гри, яку розробили студенти УжНУ
- Прийшли понад 200 людей: у Закарпатській обласній станції переливання триває місячник донорства крові
- Жива історія: на Закарпатті досі працює автентичний водяний млин
- Майже 200 тисяч експонатів у понад 40 експозиційних залах у фондах обласного краєзнавчого музею
- «Не ризикуй життям — повідомляй в СБУ»: стендап-комік Василь Байдак звернувся до української молоді в рамках кампанії «Спали» ФСБшника»
- Єдиний в Україні: пілотний проєкт підтримки військових після фронту працює для 128-ї бригади
- В лікарнях Ужгорода та області — дефіцит донорської крові 1-, 3+ та 4+ групи
- На Закарпатті відбувся колоритний фестиваль коломийок
- 83% закарпатських угорців підтримують вступ України до ЄС
- Завтра розпочинається Петрів піст: як тримати його правильно?
- Мить, яку варто побачити: в горах Закарпаття квітне червона рута
- «Гладіатори» в ужгородському замку запрошують постріляти з лука
- Як заморозки вплинули на урожайність у краї?
- Сьогодні — Свята Трійця: що варто знати про Зелені Свята
- У лікарнях Ужгорода та області — дефіцит донорської крові
До цієї новини немає коментарів