Студентки УжНУ здобули кубок ХVІ літньої Універсіади України з гандболу

Студентки УжНУ здобули кубок ХVІ літньої Універсіади України з гандболу
З 9 по 12 червня в м. Миколаїв проходили змагання ХVІ літньої Універсіади України з гандболу (жінки). В Універсіаді взяли участь команди Національного університету фізичного виховання і спорту України (м. Київ), Західноукраїнського національного університету (м. Тернопіль), Національного університету «Львівська політехніка», Сумського державного університету, Національного університету кораблебудування ім. адмірала Макарова (м. Миколаїв) та Ужгородського національного університету. У нелегкій, запеклій, проте чесній боротьбі виграла команда УжНУ, обігнавши у фіналі дівчат з Миколаєва на рідному полі. Більше про радість перемоги, а також про команду-переможницю та свою спортивну кар’єру, розповіли тренер команди, майстер спорту України з гандболу, доцент кафедри фізичного виховання Наталія Семаль та капітан команди, студентка 4 курсу спеціальності «фізична культура і спорт» факультету здоров’я та фізичного виховання Єлизавета Воронько.

 

Наталія Семаль: У нашій команді 14 студенток УжНУ – 11 з факультету фізичного виховання, а також з філологічного, географічного факультетів та факультету туризму та міжнародних комунікацій. Наші студентки, паралельно з навчанням, є гравчинями жіночого гандбольного клубу «Карпати», яка виступає у Суперлізі України. Тож основну фізичну підготовку дівчата отримали саме в цій команді. Ще двоє учасниць гандбольної команди УжНУ виступають за інші професійні  клуби України. Що важливо - дівчата не тільки займаються гандболом, а й під час університетських спартакіад беруть участь і в інших спортивних змагання – з легкої атлетики, баскетболу і т. д.. Шість років тому команда УжНУ також боролася за кубок Універсіади, тоді ми зайняли 4-те місце. А сьогодні ми маємо особливу подію для гордості – перемогу! Наші дівчата показали чудовий рівень – наша кравчиня Каріна Байрак посіла третє місце по забитих голах на Універсіаді.

Скільки років ви присвятили гандболу? Як загалом складалась ваша спортивна кар’єра?

Єлизавета Воронько: Займаюся гандболом з дитинства – з семи років. У гандбольному клубі «Карпати» - з 14 років. Любов до спорту, однозначно, привили батьки – адже гандболом займався тато, мама - веслуванням на байдарках. Мені залишалось тільки визначитись з видом спорту. Окрім гандболу у школі я займалася волейболом, баскетболом, танцями. Дитинство минало у Кривому Розі, а в Ужгород приїхала на запрошення ГК «Карпат». З факультетом та університет довго не вагалася – вирішила обрати спеціальність, в якій вже маю навички і здобутки, та отримати якісну вищу освіту, пов’язану з фізичним вихованням

Наталія Семаль: Я - майстер спорту України з гандболу, а в минулому також кравчиня ГК «Карпати». Більше 20-років займалася гандболом, з котрих близько половини професійно, та є трьохкратною чемпіонкою Суперліги України у складі команди. Коли трапилась можливість супроводжувати нашу команду на Універсіаду, звісно, не змогла залишитись осторонь. 

Перемога далася важко? Скільки команд довелось обійти? 

Наталія Семаль: На універсіаду було заявлено 6 команд. У перший день приїзду мандатна комісія перевірила всі документи – від студентських квитків до негативних тестів на ковід. Потім відбулося жеребкування. Всі команди достойно боролися, у результаті ми виграли у своїй підгрупі. У фінал ми вийшли з командою м. Миколаїв. Гра була дійсно не простою – у запеклій боротьбі ми отримали перемогу. Дівчата великі  молодці – зібралися, дуже добре відстояли себе у захисті, підтримували і допомогли одна одній. Насправді, ми вже і перед фіналом раділи навіть 2-му місцю. Дівчата весь рік змагалися у професійному гандболі і подарували такий чудовий результат для рідного університету. Здається, що це вперше УжНУ вибороло перемогу на Універсіаді в командних видах спорту.

Єлизавета Воронько: Для мене і багатьох дівчат перемога була принциповою. Ми з дівчатами з команд-суперниць зустрічаємось вже не вперше, боролись з ними і на Чемпіонаті Україні. Тож, звичайно, радощі від отриманої перемоги, здобуття кубку – безцінні. Перемогли з відривом у три м’ячі – 29:26.  Ми з дівчатами дуже вдячні нашій тренерці від УжНУ Наталії Семаль – дуже приємно було бачити і відчувати, що за нас хтось так переживав, вболівав, не давав упасти духом. 

Дівчата та тренер команди з гандболу УжНУ висловлюють вдячність за підтримку, допомогу в організаційних питаннях керівництву УжНУ, декану факультету здоров’я та фізичного виховання Івану Миронюку, завідувачу кафедри фізичного виховання Івану Маріонді, а також ГК «Карпати» та ДЮСШ (Ужгород). Та готують сили до Всесвітньої Універсіади. 

Ганна Фельцан,

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

19 червня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів