Закарпаття: крах партбізнесу клану Піпашів (Вальдемарів, Косівських, Борисових та інших).

Незабаром вибори. Сторінки газет майорять різноманітними аспектами передвиборної тематики. Тож є цілком природним, що наш співбесідник — голова територіальної виборчої комісії Юрій Келемен. На прохання нашого дописувача з Великого Бичкова він тлумачить ситуацію, що склалася навколо "двох" закарпатських Рухів.

 

Кор.: У чому полягає цей конфлікт, що набув достатньо великого розголосу? Хто все ж таки керує крайовим Рухом — Піпаш чи хтось інший — і який з "двох" Рухів є легітимним?

Ю. К.: Понад чотири місяці(!) новообраному керівництву обласної організації НРУ, Центральному проводу НРУ та навіть з’їзду НРУ довелося доводити В. Піпашу (нинішньому керівникові внутрішньої політики ОДА) про те, що його, себто Піпаша, за грубе порушення Статуту партії та вимог Закону про політичні партії з партії НРУ виключено. Але Піпаш розуміти цього не хоче і вперто продовжує роботу по виборах-2006, немов діючий керівник обласної організації.

Кор.: А які ж тоді для цього у Піпаша є повноваження?

Ю. К.: Ніяких. Він намагається протягнути своїх людей у депутати різних рівнів. Через таку "діяль-ність" люди Піпаша вже стикнулися з проблемами в особі виборчих комісій.

Деякі з організацій НРУ, як-от Ужгородська районна, Хустська та Рахівська, сподіваючись на прикриття з боку піпашів, на вибори пішли, не маючи навіть внутрішньої реєстрації в новоствореній обласній організації НРУ. Ці осередки шляхом обману пройшли реєстрацію в ТВК і йдуть на вибори, не усвідомлюючи, що питання їхньої участі або неучасті у виборах залежить виключно від чинної Закарпатської обласної організації НРУ, а не від Піпаша...

Кор.: І як таку ситуацію "терпить" закон, особливо в розрізі майбутніх виборів?

Ю. К.: Процес викриття фальші, наявної в діях "піпашівського НРУ", розпочався в Ужгороді та Ужгородському районі. Після тривалого судового розгляду відповідними рішеннями Ужгородського міськрайонного та обласного Апеляційного судів було остаточно визначено — вважати недійсними свідоцтва про реєстрацію Ужгородських міської та районної організацій НРУ, надані Ужгородським міськрайонним управлінням юстиції, а також недійсними вважати і печатки цих організацій, виготовлених Б. Борисовим.

Це судове рішення дало можливість ТВК остаточно зняти питання стосовно реєстрації цієї організації на виборчих перегонах-2006. Така сама доля чекає і всі інші осередки НРУ, які не мають внутрішньої реєстрації в обласній організації цієї партії та у центральних органах НРУ.

Ужгородську міську ТВК понад два місяці обманом водили по судах, які й самі не відразу зрозуміли, що документи, які їм подають разом із позовними заявами піпаші та борисови, є фальшивими. Та, слава Богу, таки знайшлися судді, які прекрасно підготувалися до судових процесів, пов’язаних із виборами за пропорційною системою, і знають, що згідно з Законом про політичні партії, основним документом, який підтверджує легітимність партії, є належним чином затверджений Статут.

Зрештою судове рішення з підтвердженням Апеляційного суду закрило лжерухівським організаціям борисових та піпашів браму до участі у виборах, а ТВК, яка витримала цю дику навалу, підтвердила, що готова й надалі дотримуватися принципу прозорості та чесності виборів, як цього вимагає президент.

Кор.: Тобто можна вважати, що конфлікт повністю вичерпано?

Ю. К.: Два місяці після цих подій Ужгородська міська ТВК працювала чи не найкраще. Та виявилося, що фінал згаданої історії ще не настав.

Річ у тім, що до комісії як уповноважена особа від Ліберальної партії з правом дорадчого голосу ввійшов держслужбовець з міської влади пан Скубенич. Потрохи почав "набирати оберти". Діяв переважно разом зі своєю подругою Н. Михашулою, яка є членом ТВК. А 7 березня, саме напередодні свята, на черговому засіданні ТВК на повну котушку "пустив пару".

Впродовж трьох годин ця парочка якось спромоглася витиснути 8 необхідних голосів, аби зареєструвати борисових на вибори, хоча реєстрація давно вже закінчилася. Тепер виходить, що тервиборчкому доведеться доповнювати виборчий бюлетень прізвищем Борисова, а рішення Апеляційного суду від 3 березня 2006 р. не виконувати?!

Кор.: Але ж ви керівник ТВК. Що ви можете вдіяти у ситуації такого розколу у лавах вашої комісії?

Ю. К.: Це і є найважче питання. Зазнавши подібного психологічного удару, мені нічого не залишалося, як полишити це істеричне засідання, так і не закінчивши його й не розглянувши ще шість запланованих питань.

Тепер питання постало принципово. На місце роботи голови ко-місії я повернуся тільки тоді, коли міська влада відкличе зі складу ТВК пана Скубенича, а Ліберальна партія — Н. Михашулу. Тому що "підвладною" комісією я керувати не збираюся. ТВК має керуватися виключно Законом.

Кор.: А якою є перспектива ваших судових "змагань" з Піпашем та його прибічниками?

Ю. К.: Думаю, що темою ще одного судового процесу за позовом діючої обласної організації НРУ буде газета "Карпатський голос". Її засновником, як відомо, була крайова організація НРУ, але тепер вона чомусь перейшла під дружину В. Піпаша Н. Піпаш, яка зненацька стала "головним редактором". Хто таке рішення приймав?! Крайовий провід чи центральний провід НРУ — цього ніхто не знає. Такий позов — це питання дуже недалекого майбутнього.

РІО

 

11 березня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів