Добровільні пожежні бригади з’являться у новостворених громадах Закарпаття

Добровільні пожежні бригади з’являться у новостворених громадах Закарпаття
Коли у липні цього року в Німеччині сталась повінь, Польща чи не одна з перших країн, що подала руку допомоги та відправила на допомогу понад півтори тисячі рятувальників-добровольців у сусідню державу. Коли ж у керівника польського загону спитали, скільки часу знадобилось їм для того, аби зібрати таку кількість добровольців, чоловік замислився та відповів: “100 років!”, – інформує ДСНС Закарпаття.

 

Так, саме стільки часу було необхідно нашим західним сусідам, полякам, аби філософія добровольчого пожежного руху запрацювала на повну силу. Наразі у Польщі національна система протипожежної та рятувальної служби складається з 28 тисяч професійних рятувальників та понад 100 тисяч осіб з місцевих волонтерських пожежних бригад.

В Україні добровольчий рух лише зароджується. Тож, аби допомогти сформувати культуру створення бригад добровольців, Фонд міжнародної солідарності у рамках Програми «U-LEAD з Європою», за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Республіки Польща, впроваджує на теренах України проєкт «Вогнеборці. Вдосконалення цивільного захисту в Україні на місцевому рівні». Його мета – підтримка системи цивільного захисту населення та допомога у формуванні добровільних пожежних команд.

На першому етапі цього проєкту на Закарпатті було обрано 7 територіальних громад та загалом 45 по всій Україні. Наразі триває верифікація результатів проробленої роботи. Далі, за допомогою експертного середовища, для реалізації проєкту буде обрано 20 громад.

Днями з візитом до громад, які беруть участь у проєкті, завітали експерти: колишній заступник головного коменданта Державної пожежної охорони Республіки Польща, член Президії головного управління Асоціації добровільної пожежної охорони, генерал Марек Ковальський та керівник експертної групи проєкту Артур Гроссман. Зокрема вони відвідали Ясінянську, Нересницьку, Довжанську, Воловецьку, Нижньоворітську, Жденіївську та Ставненську ТГ Закарпатської області. Адже саме тут у майбутньому можуть зафункціонувати добровільні пожежні формування на кшталт вже існуючим у с. Дерцен Мукачівського та с. Вари Берегівського районів.

Під час візиту експерти оглянули умови, де передбачається створення добровільних бригад, вивчили питання матеріально-технічної бази, зокрема й приміщень для утримання пожежної техніки та дізналися про набір волонтерів для майбутніх пожежних команд. У подальшому всі бажаючі бути добровольцем-вогнеборцем пройдуть тренувальні збори на базі навчального пункту ДСНС Закарпаття із залученням українських та польських інструкторів.

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

18 серпня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів