Пірнали за однією дитиною, знайшли двох: Закарпатський водолаз розповів про свою професію та рекордну смертність (ВІДЕО)

Пірнали за однією дитиною, знайшли двох: Закарпатський водолаз розповів про свою професію та рекордну смертність (ВІДЕО)
Біля 15 людей цьогоріч у річках та озерах знайшли саме водолази. В Україні 900 людей з початку року. Така статистика через необережність і відсутність достатньої кількості зон відпочинку.

 

Цей рік для водолазів почався із утоплення, 1 січня вони виймали з річки тіло молодого хлопця. Уже зараз кількість загиблих на воді б'є рекорди 2020-го. За останньою інформацією на 19 серпня - 29 випадків утоплення, тоді, як за аналогічний період минулого року - 23 випадки. Всього у 2020 році на водних об’єктах області загинуло 33 людини.

Висока статистика саме через необачність відпочивальників та відсутність достатньої кількості зон відпочинку. Найчастіше на воді гинуть чоловіки (зокрема через вживання алкоголю) та діти через необережність. Тіла жінок рятувальники-водалази шукають найрідше.

Іван Кузьма - начальник групи водолазно-рятувальних робіт ГУ ДСНС в Закарпатській області працює рятувальником вже 31 рік з 1989 року. Про свою роботу говорить не надто емоційно, каже що вона "як і усі професії потрібна" і емоції треба відключати. Бо найскладніше - психологічний момент, налаштуватися на пошук тіла.

На Закарпатті найбільше гинуть на Тисі, там взагалі відсутні умови для купання. А стрімкі гірські річки несуть людей течією. Також фактором, який робить відпочинок небезпечним є те, що змінюється рельєф дна, і наче людина минулого року купалася і все було добре, а цьогоріч уже все змінилось.

Зараз в області є 10 водолазів-рятувальників. Для того, щоб займатись цією справою не обов'язково мати вищу спеціалізовану освіту. Головне бажання, навчають на курсах водолаза (3 класу). У середньому водолази отримують 9 000 тисяч гривень на місяць.

Іван Кузьма наголошує, що той, хто хоче опанувати професію повинен мати добру фізичну підготовку, розвинуті легені (спорядження важить понад 40 кілограм) і у воді треба бути близько години у середньому. У воду ніхто не занурюється, якщо немає складу із 3 водолазів. Ця професія вважається однією із найбільш шкідливих в Україні. Водолаз може піти на пенсію у 50 років, проте має мати за плечима 2750 годин проведених під водою.

Підопічний Івана Кузьми, не на камеру розповів, що навіть до такої роботи можна звикнути, проте найстрашніше, коли знаходити тіла дітей. Були випадки, коли пірнали за однією, а знаходили одразу двох - того хто тонув, і того хто йшов рятувати, проте загинув сам. Водолази-рятувальники закликають уважніше ставитись до власного життя і не знаючи броду ніколи не лізти у воду.

Більше дивіться у нашому відео.

Mukachevo.net

 

23 серпня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів