До річниці незалежності України в Ужгороді показали "Королівське Євангеліє" 1401 року (ФОТО, ВІДЕО)

До річниці незалежності України в Ужгороді показали "Королівське Євангеліє" 1401 року (ФОТО, ВІДЕО)
620-ту річницю рукописної пам’ятки "Королівське Євангеліє" відзначили 23 серпня в музеї Йосипа Бокшая в Ужгороді. За словами кандидатки мистецтвознавства Одарки Долгош-Сопко, рукописну пам’ятку, яка датується 1401 роком, науковці відтворили у факсимільному виданні у 2015 році.

 

Присвятили захід до 30-ї річниці незалежності України.

"Ми всі маємо свій шлях, який веде до нашого найголовнішого свята, до Незалежності нашої країни і в рамках святкування про такі питання потрібно говорити, ознайомлювати громадськість, — сказала Одарка Долгош-Сопко. — Для того, щоб люди знали, що в нас є. Це по-перше, а по-друге, ще раз привернути увагу громадськості до того, щоб цю пам’ятку віддали на реставрацію. Щоб вона була на належному рівні, щоб ми могли її побачити в оригіналі, а не тільки в факсимільному виданні".

"Якщо ми вважаємо себе патріотами, українцями, то ми повинні берегти свою минувшину, — сказав директор Мукачівського драмтеатру Юрій Глеба. — До неї, безперечно, відноситься "Королівське Євангеліє", яке було створено у селі Королево монахом Граматиком у 1401 році».

Факсимільне видання можна подивитися в обласній бібліотеці імені Федора Потушняка та університетській бібліотеці. Оригінал знаходиться в у фондах обласного краєзнавчого музею.

Суспільне Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

24 серпня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів