До школи – без обмежень: як розпочнеться новий навчальний рік для ужгородських школярів

До школи – без обмежень: як розпочнеться новий навчальний рік для ужгородських школярів
Новий навчальний рік стартує вже зовсім скоро, тож час поговорити про школу. Як цьогоріч навчатимуться школярі, чи потрібно їм давати з собою на навчання медичні маски, який у нас відсоток щеплених від коронавірусу вчителів – з цими та іншими питаннями ми звернулися до начальниці управління освіти Ужгородської міської ради Наталії Мухомедьянової.

 

– Наталіє Богданівно, давайте спершу коротко згадаємо минулий навчальний рік. Чи великий у нас був відсоток вчителів, які захворіли на коронавірус?

– Протягом усього навчального року ми вели таку статистику. Вона показала, що 88 педагогічних працівників хворіли на коронавірус. В цілому я вважаю, що наші школи показали хороший рівень готовності працювати в умовах пандемії: ми швидко реагували на зміни та випадки заражень, закупили достатню кількість дезинфікуючих засобів, тож показник захворюваності у школах був невисокий.

– Скільки відсотків ужгородських вчителів наразі вакциновані від коронавірусу?

– Близько 55% і ця цифра щодня зростає, бо працівники освіти перед початком навчального року почали активніше вакцинуватися. Ми регулярно наголошуємо педагогам на важливості вакцинації, організували з червня роботи тимчасових пунктів щеплення на базах кількох закладів освіти (дитсадках № 8, 15, 39; школах № 2, 6, 8, 11, 20; класичній та лінгвістичній гімназіях) але, звісно, нікого не примушуємо до неї. Постанова Кабіну і головного санітарного лікаря говорить, що якщо ми будемо переходити до жовтого рівня епідемічної небезпеки, то заклади освіти не зможуть приймати відвідувачів, якщо серед персоналу буде понад 20% невакцинованих (зауважте, що йдеться не лише про вчителів, а про весь персонал закладу освіти).

– Тобто в разі погіршення ситуації саме від персоналу школи буде залежати, працюватиме заклад чи ні?

-Так, хоча, на мою думку, це трохи несправедливо – ставити наших вчителів перед таким вибором і фактом, що якщо ви не вакцинуєтесь, діти не підуть до школи. Вакцинація вчителів – це добре, але батьки також мають бути відповідальними і вакцинованими.

– Наразі Закарпаття – у «зеленій зоні». Чи означає це, що всі обмеження будуть зняті і навчання проходитиме у звичному докарантинному режимі?

– Так, ми починаємо навчання з Дня знань 1 вересня у звичному режимі. Формат «лінійок» залишили на розсуд адміністрації кожного навчального закладу, але вже бачимо, що традиційні «лінійки» стають все менш популярними, а навчальні заклади все частіше обирають альтернативні форми свята. Єдине, що все-таки урочиста частина збережеться для першачків та цьогорічних випускників. Першокласників цьогоріч у нас буде 1738, випускників  – близько 850. Хочеться зробити їм гарне свято, аби ці моменти шкільного життя надовго їм запам’яталися.

– Чи матимуть батьки доступ на шкільні свята, чи зможуть зайти у класи до дітей?

– Звісно, батьки зможуть бути присутніми на шкільних святах та заходитимуть до школи. Все повертається у звичний режим, принаймні до того часу, поки у нас зберігається зелений рівень епідемічної небезпеки.

– А які обмеження у школах залишаться?

– Управління освіти рекомендувало навчальним закладам залишити на входах до навчальних закладів температурний скринінг і при найменших ознаках респіраторних захворювань у дітей скеровувати їх до лікаря. Цей алгоритм був добре відпрацьований минулого року, ми його будемо далі дотримуватися. Масковий режим буде трошки пом’якшений, ми дозволимо школярам виходити на перерви без масок. Хоча, якщо школяр захоче, він може і надалі дотримуватися у стінах закладу маскового режиму.

– Чи всі школи міста наразі готові до навчального року?

– Всі приготування закінчуються, відповідно до наказу управління освіти, керівники навчальних закладів до 28 серпня повинні подати акти готовності закладів до початку нового навчального року. В літній період ми активно проводили поточні ремонти як у дошкільних закладах, так і в закладах загальної середньої освіти, продовжили облаштування приміщень закладів автоматичними протипожежними сигналізаціями, запланували капітальні роботи з реконструкції котелень, будівництва спортивних майданчиків тощо.

– А як буде з харчуванням у школах? Чи запустять у нас оновлене меню, розроблене Євгеном Клопотенком, про яке стільки говорили минулоріч?

– Ніяких обмежень щодо харчування у школах не буде. А стосовно меню, то ми проводимо роботу, направлену на розробку 4-тижневого сезонного меню. Остаточно завершимо перехід на нього до 1 січня 2022 року. Хочу також зауважити, що виконком Ужгородської міської ради у липні змінив вартість харчування у школах. На цей навчальний рік один день харчування для одного учня складатиме 37,65 грн.

– Давайте ще повернемося до теми коронавірусу. У соцмережах вже «гуляють» плітки про те, що наші школи налаштовані у жовтні перейти на навчання онлайн.

– Я не звикла оперувати плітками, а офіційні дані, які надходять до управління освіти жодним чином не говорять про те, що у жовтні діти навчатимуться онлайн. Хіба може хтось зараз дати такі прогнози? Я би радила не панікувати заздалегідь, а краще подбати про формування колективного імунітету.

– А чи будуть вакцинувати у нас школярів, як це вже практикують у деяких європейських країнах? Ця тема також активно обговорюється батьками школярів у соцмережах.

– Справді, у деяких країнах вже почали вакцинувати дітей від 14 років. Але у нас вакцинують від коронавірусу лише тих, хто старше 18 років. І поки нема відомостей про те, що Міністерство охорони здоров’я планує цей віковий поріг знижувати.

Тетяна ЛІТЕРАТІ, «Про Захід»

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

30 серпня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів