Стало відомо, де розмістять меморіал закарпатцям – захисникам України, які загинули на сході нашої держави

Стало відомо, де розмістять меморіал закарпатцям – захисникам України, які загинули на сході нашої держави
Розміщення меморіалу всім закарпатцям – захисникам України, які загинули на сході нашої держави, у сквері навпроти будівлі ректорату Ужгородського національного університету більшістю голосів підтримали сьогодні учасники громадських слухань у міській раді обласного центру.

 

Нагадаємо, деякі матері, дружини Героїв не погодилися, що їхню думку не врахували, коли встановлювали в місті пам’ятники учасникам АТО, ООС, зокрема і на Пагорбі Слави. За розпорядженням міського голови Ужгорода Богдана Андріїва створили робочу групу, щоб вирішити питання локації і загальної концепцій місця вшанування захисників.

Вже відбулося кілька зустрічей, де обговорювалися ці питання, тривала дискусія виникла і сьогодні. Богдан Євстафійович неодноразово наголошував, що вирішальне слово має бути за рідними і близькими насамперед тих мешканців усього Закарпаття, хто втратив своїх синів, батьків, чоловіків, братів.

Більшість наполягали на створенні меморіалу в скверику біля будівель Закарпатської обласної адміністрації та обласної ради, навпроти ректорату Ужгородського національного університету, а саме – там, де колись стояла Дошка пошани. Щодо цього місця також подавали електронну петицію, яка набрала необхідну кількість голосів, її підтримали і на сесійному засіданні депутати міськради. Погодили цю ж локацію і на консультативній раді при голові Закарпатської ОДА, щодо неї надійшло і звернення за підписами 475 осіб.

Проректори УжНУ Мирослава Лендьел та Ігор Король, ще один працівник вишу, який брав участь в бойових діях на сході України, сьогодні наголосили, що університет погодиться з будь-яким рішенням, але звертали увагу, що біля будівлі ректорату вже розміщено пам’ятний знак борцям за свободу і незалежність України, що в скверику доцільно облаштувати громадський простір для просвітницької роботи, дискусій, можливо, заходів для учасників наукових конференцій, які час проходять у виші, для відпочинку студентів на перервах між парами тощо.

Тривалий час оговорювалася також локація в скверику на площі Шандора Петефі, чимало аргументів і «за», і «проти» було і сьогодні, у кількох виступах обґрунтовували і доцільність розміщення меморіалу на Пагорбі Слави, щоб це було тихе, сакральне місце. Лунали і думки, що потрібно зробити ще один меморіал з дещо іншою концепцією – на вшанування всіх захисників на сході України, своєрідну Алею Героїки.

Головний архітектор Ужгорода Олег Боршовський зазначив, що питання не вирішується ще з 2019 року саме через те, що постійно тривають дискусії і потрібно вже припинити їх і почати діяти.

Голосування на сьогоднішніх громадських слуханнях показало, що лише кілька присутніх були проти або ж утрималися, абсолютна ж більшість підтримала локацію на площі Народній навпроти ректорату УжНУ.

Міський голова повідомив, що за нормативними документами подальша послідовність дій наступна:

формування порядку проведення конкурсу і внесення  його на затвердження рішенням виконкому міськради;

оголошення відкритого конкурс на кращий проєкт меморіалу;

після обрання проєкту-переможця – розробка проєктно-кошторисної документації, прийняття рішення щодо фінансування і тендер на виконавця робіт.

Відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

02 вересня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів