Консультують електрики: хто відповідає за обрізку дерев у зонах повітряних ліній електропередач?  

Консультують електрики: хто відповідає за обрізку дерев у зонах повітряних ліній електропередач?   
Розчищення трас повітряних ліній електропередач – це обрізка гілок кущів та дерев, що ростуть в охоронній зоні під лінією проходження повітряних ліній електропередачі або в небезпечній близькості з ними, які можуть спричинити пошкодження мережі.

 

Згідно з законодавством України, працівники оператора системи розподілу обрізають гілля в охоронній зоні поблизу електроліній напругою 10 кВ, а також біля електроліній напругою 0,4 кВ біля будинків і присадибних ділянок людей, які фізично не в змозі самостійно забезпечити чистку -  інвалідів, одиноких осіб похилого віку та пенсіонерів. В усіх інших випадках мешканці господарюють на своїх територіях самостійно!

 Для того, щоб чистка трас не закінчилася трагедією, енергетики тимчасово знеструмлюють лінії за власними графіками або на прохання власників ділянок.

Тому нагадуємо громадянам, органам місцевого самоврядування, установам та організаціям про необхідність дотримання вимог ст. 28 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», п.5 «Правил охорони електричних мереж», п 5.5 «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України», згідно з якими відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними є:

-       на об’єктах благоустрою державної чи комунальної власності – балансоутримувачі цих об’єктів;

-       на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих територіях – установи, організації, підприємства;

-       на територіях земельних ділянок, які відведені під будівництво – забудовники чи власники цих територій;

-       на безгосподарських територіях, пустирях – місцеві органи самоврядування;

-       на приватних садибах і прилеглих ділянках – їх власники або користувачі.

Але, як засвідчує практика, як органи місцевого самоврядування, так і власники територій  часто ігнорують необхідність розчищення повітряних ліній, що набуває загрозливої тенденції і призводить до знеструмлення споживачів – одне аварійне дерево може створити загрозу знеструмлення цілого населеного пункту, а обірваний необрізаними гілками дріт є небезпечним для життя людей.

Отже, організовувати та здійснювати роботи з належного утримання дерев (і не лише тих, які висаджені в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі) -мають їхні власники.

Водночас, згідно з п.23 «Правил охорони електричних мереж», енергопідприємства мають право припиняти або обмежувати електропостачання споживачів, котрі порушили Правила. Відновлення електропостачання здійснюється після усунення порушень та відшкодування підприємствам, які експлуатують електричні мережі, заподіяних матеріальних втрат, а також вартості робіт із ввімкнення до електромережі згідно з укладеними договорами.

У разі виникнення запитань споживачі можуть звернутися:

- до кол-центру: 0-800-50-16-20;

- до інформаційно-консультаційного центру: (0-312) 61-94-96.

Пресслужба ПрАТ «Закарпаттяобленерго»

 

 

03 вересня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів