Безкоштовні сніданки та обіди у школах Ужгорода: рішення приймає педагогічна рада

Безкоштовні сніданки та обіди у школах Ужгорода: рішення приймає педагогічна рада
Забезпечити безкоштовними обідами дітей учасників бойових дій — із таким проханням до Ужгородської міськради звернулися ветерани бойових дій на Сході України. Про це Суспільному розповів учасник АТО Микола Пеприк. За словами чоловіка, раніше його син харчувався в школі безкоштовно. Які правила діють для дітей пільгових категорій цього навчального року?

 

Микола Пеприк — учасник війни на Сході України. Каже: його син мав право на безкоштовні сніданки та обіди у школі. Тепер чоловік дізнався: дітей пільгових категорій, зокрема старшокласників, безоплатно годуватимуть лише зранку.

"З 201 року, коли я був в АТО, тоді переслав необхідні документи, будучи там в Маріуполі. Надіслав дружині документи. Вона пішла у школу і з класним керівником все оформили. На початку навчального року я завжди писав заяву, надав підтверджувальні документи і на підставі цього дитина харчувалася безкоштовними обідами. Сніданок для нього взагалі неактуальний, бо він коли йде в школу, то снідає. А обід виходить, що він не встигає зі школи прийти додому, бо зі школи зразу йде на тренування і фактично міг би в школі пообідати", — розповів Микола Пеприк.

У навчальних закладах Ужгорода під час організації харчування учнів керуються постановою уряду, яку ухвалили 24 березня цього року. Директорка шостої школи Марія Гринчук розповіла: ввели, зокрема, зміни для дітей пільгових категорій.

"Дітки мають право на пільгове гаряче харчування — це на сніданки. Це і діти-сироти, діти, які знаходяться під опікою, дітки з малозабезпечених сімей, дітки ветеранів АТО/ООС, дітки, які знаходяться у скрутних життєвих обставинах або належать до групи соціального ризику. За заявами батьків ми організовуємо гарячі сніданки. Багатодітних це не стосується. Також діти користуються пільгою на звільнення на 100% і на 50% на обіди. Це ті учні, які залишаються на групі продовженого дня", — сказала Марія Гринчук.

За її словами, якщо ваша дитина належить до пільгових категорій і відвідує групу продовженого дня, її можуть внести до списку тих, хто може безкоштовно або зі знижкою харчуватися гарячими обідами у школах. Це вирішує педагогічна рада.

"Кожен класний керівник знає дуже добре свій клас. І може навіть сам рекомендувати педагогічній раді ту чи іншу дитину, щоб їй дозволили харчуватися безкоштовно чи на 50% дешевше. Кількість цих дітей чітко залежить від кількості дітей, залучених на групу продовженого дня — 10 і 15%. Повністю позбавляються від оплати або лише на 50%", — розповіла Марія Гринчук.

Для учнів 1-11 класів, які не відвідують групи продовженого дня, передбачені лише безкоштовні сніданки, — розповіла начальниця відділу закладів освіти Ужгородської міськради Жанна Дудинець. Це стосується дітей пільгових категорій. Син Миколи Пеприка, каже Жанна Дудинець, має також бути забезпечений безоплатним сніданком.

"У переліку тих категорій, які там перераховані, є тільки діти загиблих учасників АТО. Однак до цього часу в Ужгороді харчувалися всі діти учасників АТО, тому ми рішенням виконкому вирішили зберегти за ними ці пільги, тобто гарячий безкоштовний сніданок матимуть всі діти учасників АТО. Діти пільгових категорій, які отримують обов’язковий сніданок, можуть потрапити, за рішенням педагогічної ради, і отримати безкоштовний обід", — сказала Жанна Дудинець.

За її словами, дітей учасників бойових дій та інших пільгових категорій теж можуть годувати обідами безкоштовно. Однак лише початкові класи, які відвідують групи продовженого дня. Син Миколи Пеприка — одинадцятикласник, а тому за постановою уряду, не має права на безкоштовні обіди.

У шостій школі із 1204 дітей, каже директорка, наразі пільгово харчуються зранку 184 учні. Заяви на безоплатні сніданки можна подавати впродовж навчального року. Безкоштовно обідають тут 27 школярів. Батьки ще 40 дітей оплачують лише половину вартості обідів.

Суспільне Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

09 вересня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів