Дитячі і спортивні майданчики – лідери проєктів громадського бюджету Ужгорода (ФОТО)

Дитячі і спортивні майданчики – лідери проєктів громадського бюджету Ужгорода (ФОТО)
Що таке громадський бюджет – мабуть, знають багато мешканців Ужгорода. Ця ініціатива почала працювати у нас ще 6 років тому – тоді, у 2016-му, Ужгород став першим на Закарпатті та 37-им містом України, яке надало своїм мешканцям можливість самим пропонувати проєкти, на реалізацію яких варто виділити кошти з міського бюджету. Ідея ця одразу сподобалася ужгородцям, котрі у перший же рік проявили неабияку ініціативу, подавши до участі понад 60-ти різноманітних проєктів. З реалізацією не все вийшло гладко, починаючи від голосування, завершуючи затримкою із конкретними роботами.

 

Знадобився час, аби випрацювати чіткі правила і зрозуміти, скільки проєктів може «потягнути» міська влада. То які ж пропозиції подали для голосування мешканці міста цьогоріч, як активно за них наразі голосують і коли ці проєкти можуть бути реалізовані – дізнавався «Про Захід».

Отже, трохи цифр. Цьогоріч на участь у громадському бюджеті Ужгорода було подано 26 проєктів. Для того, аби їх реалізувати, потрібно загалом понад 16 мільйонів гривень. Місто ж, як і минулого року, виділить на реалізацію ідей-переможців 5 мільйонів гривень, тобто з 26-ти ідей втілені будуть лише кілька. Аби перемогти, проєкт має під час голосування набрати якомога більше голосів – минулоріч для перемоги вистачало 300.

Голосування вже другий рік поспіль є виключно електронним, за електронним підписом або Bank-ID. Досвід попередніх років показав, що інші способи голосування можуть призвести до маніпуляцій, додалися й карантинні обмеження, тож від інших варіантів у міській раді вирішили відмовитися. Хто може проголосувати? Будь-який зареєстрований в Ужгороді громадянин віком від 18 років. Начальник управління економічного розвитку міста Павло Логвінов розповів «Про Заходу», що в різні роки кількість тих, хто голосував за проєкти громадського бюджету, різниться. Так, у 2018-му участь у голосуванні взяло близько 1400 мешканців міста, у 2019-му, після скандалу з голосуванням за паспортними даними, був відчутний спад, проголосувало лише 600 городян. А от минулоріч довіру ужгородців до формування і реалізації громадського бюджету вдалося відновити, це видно і по голосуванню, участь в якому взяло близько 2400 осіб. «Цьогоріч ми очікуємо не меншої активності, – зізнається Павло Логвінов. Є помітний інтерес до проєктів, адже не так давно ми відкрили скейт-майданчик, який був проєктом-переможцем 2019 року, та другий із мережі баскетбольних майданчиків (це переможці 2018 року)».

І все ж, судячи з цифр на сайті, де проходить голосування, ужгородці цьогоріч не надто активні. До кінця голосування залишилося всього кілька днів, а найбільшу кількість голосів – 242 – має проєкт облаштування мультифункціонального спортивного майданчика початкової школи «Первоцвіт» на вулиці Ак. Корольова. До слова, облаштування дитячих та спортивних майданчиків – у топі цьогорічних проєктів за кількістю, таких є аж 16. Це певний індикатор потреб ужгородців, вважає начальник управління економічного розвитку міста Павло Логвінов. І додає, що ця інформація буде обов’язково донесена до керівництва міста та депутатів, аби вони знали, що проблема відсутності якісних спортивних та дитячих майданчиків нині відкрита і болюча для містян.

До речі, раніше серед проєктів громадського  бюджету будівництв майданчиків майже не було, переважали креативніші ідеї облаштування громадських просторів. Кількість таких проєктів збільшилася після успішної реалізації попередніх, хоча якраз облаштування дитячих чи спортивних майданчиків є довгим і непростим процесом. Як правило, реалізація таких проєктів триває щонайменше два роки, оскільки потрібен час на розробку проєктно-кошторисної документації, експертизу, далі треба закласти кошти на реалізацію у якусь міську програму, шукати підрядників і лише тоді приступати до робіт. Кілька таких проєктів у попередні роки не були реалізовані через те, що земля, на якій містяни пропонували облаштувати майданчик, не належала містові, було й таке, що місто перед початком реалізації не могло визначити, на чиєму балансі буде об’єкт, хто його утримуватиме і нестиме відповідальність за нього в майбутньому.

І все ж, попри складнощі з реалізацією, проєкти облаштування дитячих та спортивних майданчиків нині є рекордсменами за кількістю у списку громадських ініціатив. Дитячі ігрові зони просять зробити у дворі початкової школи № 1, у дворі дитячого садка № 18, на території НВК «Гармонія» в мікрорайоні «Доманинці», на вул. Ген. Свободи, вул. Лавріщева, вул. Заньковецької тощо. Спортивні майданчики пропонують облаштувати на вулиці Можайського, вул. Панькевича, Добролюбова, Грушевсього. Крім того, серед проєктів громадського бюджету є пропозиція облаштувати сучасні тенісні корти на території ЗОШ № 19 та майданчик для пляжного футболу і волейболу на вулиці Капушанській. Наразі у голосуванні за проєкти громадської ініціативи лідирують якраз ті, що передбачають благоустрій на територіях навчальних закладів – мабуть, там до голосування активно долучаються і батьки школярів, і колективи навчальних закладів.

Хороші шанси на бюджетне фінансування має проєкт «Ужгород – гуманне місто». Він має на меті продовжити вже діючу програму стерилізації вуличних собак та кішок. Автори проєкту просять виділити на відлов, стерилізацію та післяопераційний догляд безпритульних тварин 513 тисяч гривень. За ці кошти протягом 2022 року хочуть стерилізувати 300 вуличних кішок та 170 вуличних собак. Наразі за проєкт проголосували 166 городян.

Трохи менше голосів – 137 – має проєкт «Арт-простір безпеки», поданий головним управлінням ДСНС України у Закарпатській області. Рятувальники хочуть привернути увагу містян до заходів безпеки і популяризувати професію рятувальника. Для цього вони просять розмістити на 5-х багатоповерхівках міста величезні мурали, на яких професійні художники зобразять різні ситуації з роботи рятувальників та нагадування про те, що цих ризиків можна уникнути, виконуючи певні правила безпеки. Як розповіла речниця управління Наталія Батир, таких муралів нема в жодному іншому місті України. Перелік будинків, на стінах яких розмістять зображення, буде окремо погоджуватися як із владою, так і з мешканцями цих будинків. Так само на громадське обговорення винесуть вигляд муралів. «Ми дякуємо мешканцям міста за голоси, які вони вже віддали в підтримку цього проєкту. Та якщо цього разу не виграємо, будемо думати, як можна втілити нашу маленьку арт-мрію іншим шляхом», – розповіла пані Наталія.

В аутсайдерах же голосування наразі – два проєкти, націлені на облаштування громадського простору. Лише три голоси має ідея, подана архітектором Робертом Митричко, про перетворення 40 метрів підпірної стінки на березі Ужа на лавицю для відпочинку городян. «Підпірна стінка на набережній Незалежності давно вже служить лавицею, на якій люблять відпочивати люди, вигулюючи собак чи релаксуючи під час обідньої перерви, – розповідає Роберт. – Але сидіти на ній незручно. Тому ми з колегами і запропонували для комфорту людей облаштувати на невеликій частині стінки під площею Пушкіна сидіння з термодеревини. Цим ми хочемо показати, як маленькі втручання тактичного урбанізму можуть якісно змінити міське середовище».

Інший проєкт, який так само має лише три голоси, стосується ремонту колишнього залізничного мосту, який з’єднує береги річки в районі електростанції. Його автор Микола Яцков розповідає, що генеральним планом міста передбачено, що заплавна територія на іншому боці річки має бути гідропарком. Але зараз вона, можна сказати, відрізана від міста, бо перейти на той бік старим мостом важко і небезпечно. Цей міст міг би об’єднати Підзамковий парк і новий гідропарк, можна було би облаштувати там пішохідну доріжку і велодоріжку. Для цього міст спершу слід обстежити, зробити проєкт його ремонту, облаштувати покриття та безпечні поручні. «Чому люди не голосують за наш проєкт? Звісно, нині мешканці активніше вболіватимуть за майданчик у своєму дворі, ніж за вхід до якогось перспективного парку. Хоча це дуже цікавий і потрібний насправді проєкт», – зауважив пан Микола.

Аби підтримати цей чи будь-який інший з 26-ти цьогорічних проєктів громадського бюджету, у вас є час до 14 листопада. Переглянути проєкти і проголосувати можна на сайті

budget.e-dem.ua/2110100000/projects. Ідеї мають згуртовувати людей, тож будьте активнішіми.

Тетяна ЛІТЕРАТІ, «Про Захід»

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

11 листопада 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів