Відпочинкова зона на парковці: в Ужгороді облаштують 5 парклетів (ФОТО)

Відпочинкова зона на парковці: в Ужгороді облаштують 5 парклетів (ФОТО)
Парклет – слово ще доволі нове в Україні. Далеко не всі знають, що воно означає, бо нема наявного прикладу і потреби його вживати. На Закарпатті, наприклад, немає жодного парклету, але наступного року жителі Ужгорода вже зможуть сказати: «Давай зустрінемося на парклеті», або «Сядемо на парклеті попити каву». Бо парклет – це місце для відпочинку городян, облаштоване на узбіччі дороги, як правило, замість одного або кількох автомобільних паркомісць.

 

Саме в ці дні для п’ятьох майбутніх ужгородськихпарклетів шукають форму. Будь-хто з городян (і не жителів Ужгорода також) може долучитися своїми ідеями до формування вигляду майбутніх парклетів. До 30 листопада організатори проєкту ще приймають ескізні роботи, очікуючи від учасників креативного та свіжого бачення (умови конкурсу тут).

«Знаєте, коли ми оголосили конкурс ескізів, не всі оцінили наш задум позитивно, – розповідає координаторка з підвищення обізнаності та зв’язків з громадськістю проекту «SUMCITYNET» Дзвенислава Білоног. – Дехто висловлював думку, що в центрі Ужгорода і так паркуватися нема де, а тут ще й ми пропонуємо забрати паркомісця для створення на їхньому місці парклету. Так, центр Ужгорода і справді просто забитий транспортом. Саме тому такі острівці потрібні містові. Наш проєкт«SUMCITYNET: міста за покращення доступності і кліматично-сталу міську мобільність» якраз і націлений на мінімізацію використання приватного автомобіля, тим більше в такому компактному місті, яким є Ужгород».

Як зазначила Дзвенислава, перед тим, як оголошувати конкурс ескізів, комісія у складі представників Ужгородської міської ради, ГО «ФОРЗА», поліції тощо визначила п’ять найбільш підходящих локацій для облаштування парклетів. Один із них, наприклад, вже наступного року з’явиться на вулиці Капітульній, навпроти будівлі юридичного факультету УжНУ. Нині парковка під муром ужгородського замку майже завжди заповнена автомобілями, натомість там пропонують облаштувати парклет, де могли би посидіти студенти або відпочити туристи.

Другий парклет теж облаштують на Капітульній – біля будівлі торговельно-економічного коледжу, ближче до ТЦ «Едельвейс». Ідея та сама – звільнити від одного до трьох паркомісць, встановивши на їхньому місці комфортний простір для відпочинку городян і туристів. Третя локація – вулиця Волошина, біля будівлі Закарпатської академії мистецтв. Четверта локація – завжди переповнена автомобілями площа Корятовича. Там, перед будинком № 2, автомобілі зазвичай запарковані дуже щільно, але саме це місце обрали учасники проєктудля встановлення парклету – простору з лавицями, озелененням, стоянкою для велосипедів. Звичайно, автомобілістам це не сподобається, як, мабуть, не сподобається і те, що він них заберуть можливість припаркуватися біля зеленої зони на вулиці Швабській (біля будинку № 64а). На Швабській узагалі нема жодної лавиці або місця для перепочинку перехожих, тож цю локацію також визнали дуже підходящою для облаштування парклета. Важливим фактором є те, що парклетимають бути мобільними, тому якщо якісь із обраних місць не підійдуть, вуличні меблі можна буде доволі легко встановити на іншій локації.

То як же вони зрештою виглядатимуть? Про це ми дізнаємося вже за кілька тижнів – 14 грудня ГО «ФОРЗА» планує оголосити імена переможців, за чиїми ескізами в Ужгороді будуть облаштовані перші п’ять парклетів. Поки ж організатори продовжують збирати ідеї учасників, сподіваючись, що серед надісланих ескізів знайдуться справді цікаві та креативні. Обирати кращі ескізи буде журі, у складі якого працюватиме і керівниця ГО «Мистецький центр «Кубло»» Тетяна Смріга. 

«Перший конкурс у рамках цього проєкту був оголошений у серпні 2021 року, – розповідає Тетяна. – Тоді свої проекти представило троє учасників – здається, переважно студенти-архітектори. Їхні ескізи були загалом непогані, але більше нагадували проєкти терас. А парклети – це трохи інше, це – громадський простір не лише для того, щоб там попити каву. Він має підходити для людей різного віку, бути багатофункціональним, мобільним (ми думали над тим, аби забирати парклети на зиму з вулиць, щоб вони не зіпсувалися під снігом), разом із тим – непомітним, гарно вписаним у середовище. Тому ми не змогли визначити переможців і вирішили провести додатковий конкурс у листопаді, надавши рекомендації учасникам, аби вони могли доопрацювати свої проєкти. Мені би хотілося цього разу бачити більше учасників і більше цікавих проєктів. Цікаво було би побачити проєкти наших місцевих практикуючих архітекторів, це для них була би чудова можливість поекспериментувати, зробити яскравий, незвичний простір в центрі міста. 10 грудня, у день захисту проєктів, я сподіваюся побачити справді якісні роботи».

Те, що на участь у проєкті подалося не так багато учасників, можна пояснити кількома причинами, зокрема й тим, що конкурс не має призового фонду. Однак для авторів проєктів участь у цьому конкурсіможе стати хорошим рекламним і репутаційним стартом. Захист відібраних для фіналу проєктівпройде в Ужгороді 10 грудня. Члени журі матимуть кілька днів для прийняття рішення, і вже 14 грудня ГО «ФОРЗА» планує оприлюднити імена переможців і вигляд п’яти ескізів-переможців.       

Далі – справа за Ужгородською міською радою. Як розповіли «Про Заходу» в управлінні міжнародного співробітництва та інновацій Ужгородської міської ради, після завершення конкурсу міська рада, як партнер проєкту, візьме на себе подальшу роботу з виготовлення проєктно-кошторисної документації, пошуку підрядника та профінансує виготовлення п’яти парклетів. На один такий об’єкт наразі передбачений бюджет у 70 тисяч гривень. У ГО «ФОРЗА» сподіваються, що вже до літа 2022 року перші парклети прикрасять центральну частину Ужгорода. І навіть, якщо спочатку парклети не будуть сприйняті всіма містянами, організатори проєкту впевнені, що з часом ужгородці зрозуміють зручність і потрібність таких острівців відпочинку серед потоку автомобілів, парклети приживуться і стануть у нас дуже популярними.

Тетяна ЛІТЕРАТІ, «Про Захід»

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

26 листопада 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів