Небезпека зимових Карпат: поради туристам під час походів у гори

Небезпека зимових Карпат: поради туристам під час походів у гори
Українські Карпати, не дивлячись на порівняно невеликі висоти, доволі не прості для походів. Туристам часом нелегко буває у ясну літню погоду – ледь не щотижня ми читаємо повідомлення від рятувальників про заблукалих чи травмованих мандрівників. А коли мова заходить про зимовий період, Карпати стають серйозним випробуванням і для досвідчених людей. Розповідаємо, як підготуватися до походу зимовими Карпатами, що взяти із собою, як будувати розклад мандрівки та не вчинити фатальних помилок.

 

Знайдіть досвідченого провідника

Тих, хто прагне підкорити зимові вершини Карпат, можна розділити на два види: любителі та досвідчені. Якщо перші ходять зазвичай влітку більш-менш простими маршрутами, дізнаючись інформацію із інтернету. Тоді як друга група постійно покращує свої навички наочними походами у зимових Карпатах. 

Перша важлива порада для любителів – знайти досвідченого провідника. В іншому випадку – ваша мандрівка стане серйозним, небезпечним викликом. Провідником може стати як ваш добрий знайомий, котрий не одну зимову вершину підкорив (якщо такий у вас є), так само досвідченого провідника можна знайти  інтернет-ресурсах та доєднатися до організованого походу. Він оцінить рівень підготовки групи та знайде відповідний маршрут. Про таку пораду розповів рятувальник-волонтер найвисокогірнішого притулку Карпат Олексій Тригуб`як.

Стежте за погодою і обстановкою

Перед походом і під час нього необхідно ознайомлюватися із погодою. Прогнози, звісно, публікують на багатьох сайтах. Але важливим є інформація від рятувальників. Стежте за публікаціями управлінь ДСНС області, в якій плануєте мандрувати Карпатами. Там, зокрема, вас проінформують про небезпеки, пов`язані зі сніголавинною обстановкою, опадами, вітром та температурою.

Користуйтеся навігацією

У поході необхідно мати пристрої для навігації. Зрештою, це може бути ваш смартфон із спеціальною програмою. Проте окремий навігатор – річ надійніша. Рятувальник Василь Фіцак розповів, що останнім часом туристичні групи починають активніше користуватися такими приладами. Варто мати карту із компасом, якщо вмієте ними користуватися. 

Важливо момент – запишіть на свій телефон чи в будь-який блокнот номери рятувальних постів, служб порятунку. Стежте за запасом батареї у вашому гаджеті. Часом люди багато уваги приділяють фото і відео зйомці під час мандрівка. А потім виникає проблема, коли потрібно зателефонувати до рятувальників чи своїх рідних, аби повідомити, що з вами все гаразд.

Як одягнутися для зимового походу 

Очевидно, теплий одяг. Він має бути якісним, «штормовим» та зручним для вас. Також це рукавиці, тепла шапка і маска для захисту очей від ультрафіолету чи снігової крупи, термобілизна. Варто мати із собою і запасні теплі речі – шкарпетки, шапку, рукавиці. У зимовий період необхідними є снігоступи та трекінгові палиці, в ідеалі - алюмінієві. А головне – гірські черевики. Не просте тепле взуття, а саме гірське, зимове. Якщо похід колективний – провідник має передбачити наявність газових балонів, сокири тощо.

Що взяти з собою у рюкзак 

Досвідчений рятувальник Василь Фіцак називає речі, котрі необхідно брати з собою у зимовий похід. Це запасні батарейки, ліхтарик, павер-банки, матеріали для термоізоляції, покривала, навігатор, мапа, зимовий спальник – легкий і теплий.

Аптечка – неабияк важливий елемент. Варто мати велику кількість бинтів, стерильні бинти, препарати для обробки ран і мінімальний набір препаратів від різного виду болю.

Що в зимовому поході робити категорично заборонено

Василь Фіцак наголошує найважливішу річ – алкоголь і зимовий похід – речі несумісні. З його слів, багато людей їдуть в Карпати відпочити, набравши з собою чисельні пляшки алкоголю різного характеру. У гірській місцевості алкоголю притуплює свідомість, нетверезий турист не здатен ухвалювати правильні рішення, концентруватися. Деяких людей під впливом алкоголю тягне робити небезпечні речі – до прикладу, лізти на якісь скелі чи дерева.

За словами Василя Фіцака, багато людей вважає, що алкоголю допоможе зігрітися. Проте це не так. Нетверезі люди при низьких температурах довкілля наражають себе на гіпотермію та замерзання. 

Як вберегтися від небезпек зимових Карпат

Перед походами в Карпати необхідно ретельно підготуватися. Зважити на свій фізичний стан і самопочуття, погодити між учасниками маршрут, зареєструватися та проконсультуватися із гірськими рятувальниками. Провідник повинен пересвідчитися у кожному мандрівнику, в наявності необхідних речей та погоді.

Волонтер-рятувальник і досвідчений мандрівник Сашко Матура радить ретельно стежити за самопочуттям – важливо вчасно зрозуміти, що замерзаєш. У такій ситуації потрібно знайти місце для зупинки і розкласти намет, зігрітися. Важливо, на його думку, чітко розуміти, що робити в тій чи іншій ситуації – при поривах вітру, хуртовинах тощо. 

А при блуканнях – треба повідомляти рятувальників, розібратися у карті й навігації.  запам`ятати місцевість  і чітко описати її. Рятувальник радить під час зимових походів не підніматися серпантином чи траверсом – це дуже небезпечно, адже є загроза обірватися на схилі чи потрапити  лавину. Саме тому варто йти «в лоб».

Міфи про зимові Карпати

Рятувальник Василь Фіцак розповів, що часто люди не оцінюють об’єктивно небезпеку українських гір. Мовляв, Карпати – низькі і нескладні вершини. Проте це оманливо так вважати. Насамперед українські Карпати характеризуються високою вологістю, великою кількістю днів, коли обмежена видимість та досить низькі температури. 

Карпати не потрібно недооцінювати, начебто дві тисячі метрів – це несерйозні. Тому коли людина психологічно недостатньо готова, виникає загроза заблукати, мерзнути. Часом люди не очікують, що в наших горах може здійнятися ураганний вітер при низькій температурі, або ж видимість опуститься до надзвичайно низького рівня. Історія знає випадки, коли на Боржаві під час лавини загинули майстри спорту, альпіністи із досвідом та високим рівнем, котрі банально могли недооцінити небезпеку Карпат. 

frankivsk.name

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

10 грудня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів