Як живе Закарпаття та Ужгород в умовах війни – тези брифінгу Віктора Микити та Богдана Андріїва

Як живе Закарпаття та Ужгород в умовах війни – тези брифінгу Віктора Микити та Богдана Андріїва
Головне – із сьогоднішнього, 28 лютого, брифінгу голови Закарпатської обласної військової адміністрації Віктора Микити та міського голови Ужгорода Богдана Андріїва:

 

Віктор Микита:

– Сьогодні в Ужгороді і Мукачеві о 18:00 буде НАВЧАЛЬНА тривога. Це – потрібно, щоб люди виробили чіткий алгоритм дій за можливої повітряної тривоги – куди йти і що робити. Включать сигнал сирени, буде радіоповіщення – прохання поставитися з розумінням, спокійно вийти з будинку, пройти до найближчого укриття, спуститися в підвал чи інші можливі укриття, хоча б на 1 поверх, відійти від вікон.

– Прохання не критикувати владу – після навчання сьогодні люди зрозуміють, що немає достатньо сховищ. Але ніяка влада їх не побудує зараз, висновки зробимо після війни. Якщо хтось вважає, що йому не треба проходити навчання, то коли буде справжня тривога – усе на особистій відповідальності.

– Люди, які чекають біля кордону, будуть попереджені, що тривога навчальна.

– Чоловіки, які сюди приїхали і будуть виявлені в стані сп’яніння будуть поза чергою оформлені в тероборону, сформуємо батальйони і будемо відправляти на захист регіонів.

– Дуже багато людей уже задіяні для оформлення набору до частин, територіальної оборони, сьогодні поставили завдання ще кардинально збільшити кількість людей і площі.

– Дуже багато охочих привезти гуманітарну допомогу, але водночас багато і шахрав, які хочуть скористатися ситуацією. Тому діятиме чіткий алгоритм, будуть склади, уже працює хаб на заводі «Єврокар», який прийматиме вантажі з митного поста «Тиса», там є персонал і вся техніка, офіс, який буде розподіляти для громад. Є чіткі алгоритми і для тих, хто організував допомогу через особисті контакти.

– Ціни зростають, але ми стримали, як можна було. Вдячний народним депутатам України від Закарпаття – Роберту Горвату, Василю Петьовці, які долучилися до стримування цін, Михайло Лаба включився в роботу, Ігор Кривошеєв поїхав у Київ із гуманітарною допомогою, Валерій Лунченко надає вантажні автомобілі.

Богдан Андріїв:

– Ніч пройшла спокійно, багато ужгородців приносять допомогу, уже формуємо і для відправлення в центральні регіони.

– Близько тисячі переселенців уже живуть в Ужгороді, будемо приймати і надалі.

– Продаж алкоголю в Ужгороді заборонено і вдень, і вночі.

– Сьогодні буде навчальна тривога, ми побачимо, які ще є недоліки щодо сховищ. Зранку я вже провів нараду – в кожному будинку буде відповідальна особа, номер телефону, будуть чіткі інструкції, куди йти. Прошу не панікувати, а допомагати.

– У кожному будинку є голова ОСББ чи управитель. Підвальні приміщення – спільна власність всіх мешканців будинків, треба спуститися і навести лад. Там мають бути вода, світло, лавки. Бомбосховища були тільки на підприємствах, у навчальних закладах, старої чеської забудови. Близько 600 будинків в Ужгороді пристосовані як сховища, у навчальних закладах великі сховища, є достатньо місць, щоб ужгородці могли сховатися у випадку загрози.

– Протягом ночі близько 4000 людей переїхали в Словаччину, зараз на кордоні близько 100 студентів-іноземців, які теж виїздять. Біля пункту пропуску багато місць, де є гаряча їжа – ужгородці, вся країна згуртувалися, як ніколи.

– На жаль, багато охочих розповідати, але мало охочих записуватися в територіальну оборону. Всі військовозобов’язані повинні прийти в центри комплектування.

Відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради

 

28 лютого 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів