На Рахівщині трапилася масштабна пожежа, яка ледь не перейшла на ліс

На Рахівщині трапилася масштабна пожежа, яка ледь не перейшла на ліс
Паління трави має згубні наслідки не тільки для довкілля, а й для життя та здоров’я людей, також нерідко таке випалювання переростає у неконтрольоване горіння, яке знищує будівлі та споруди житлового сектору, сільськогосподарські поля та лісові масиви. Пожежі, що охоплюють значні і великі площі, особливо важко локалізувати.

 

Працівники Карпатського біосферного заповідника розповіли:

– З настанням весняного тепла і за відсутності дощів в останній період на території нашої установи виникли кілька пожеж, до ліквідації яких довелося докладати значних зусиль.

У Чорногірському відділенні була виявлена пожежа на сільськогосподарських угіддях на межі з лісом. Стихійне лихо могло перейти в лісові масиви, але службі державної охорони разом із жителями села Луги вдалося загасити вогонь і зупинити розповсюдження пожежі.

На території Рахів-Берлибаського відділення оперативно було локалізовано загоряння сухої трави. Пожежу загасили інспектори відділення.

У ПНДВ «Долина нарцисів ім. професора В.І. Комендара» відбулося 3 загоряння сухої трави. При цьому 2 пожежі мали невеликі масштаби і були швидко ліквідовані силами працівників ПНДВ. Тоді як до гасіння пожежі, що виникла 11 березня, довелося звертатися по допомогу до рятувальників. Спільно з працівниками відділення (загалом 15 осіб) та із залученням 2-х автомобілів державної пожежно-рятувальної частини м. Хуст пожежу гасили кілька годин. Суха вітряна погода сприяла поширенню вогню, майже 8 гектарів заповідної землі було пошкоджено.

На щастя, ранньовесняні види не постраждали. На випалених ділянках розпочали цвітіння білоцвіт весняний і шафран Гейфелів. Однак, загальна естетичність луки, звісно, не на найвищому рівні.

Нагадаємо, що необережне поводження з вогнем або навмисний підпал сухої трави, тягне за собою адміністративну і кримінальну відповідальність.

За спалення сухої трави – накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, – накладення штрафу на громадян від п’ятнадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від тридцяти п’яти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян”.

Якщо дії спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Просимо бути дружніми до природи і обережно поводитись з вогнем!

Олена БОДНАР, Карпатський об`єктив

 

29 березня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів