U-LEAD роз’яснює громадам умови надання допомоги переселенцям

U-LEAD роз’яснює громадам умови надання допомоги переселенцям

 

Програма «U-LEAD з Європою» провела для представників громад Закарпаття інформаційну сесію щодо умов надання допомоги внутрішньо переміщеним особам. Про це Укрінформу повідомили у Регіональному офісі U-LEAD у Закарпатській області.

Захід для громад організували спільно із Департаментом соціального захисту населення Закарпатської ОВА.

«Саме зараз ефективна робота територіальних громад сприятиме наближенню нашої спільної перемоги. Важливо, щоб послуги в громадах були якісними, а люди, які переїхали на Закарпаття, почувалися комфортно. А тому організація якісної роботи громад щодо надання допомоги внутрішньо переміщеним особам є одним із найважливіших завдань та потребує підвищеної уваги», – наголосив керівник Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Закарпатській області Микола Сюсько.

За словами директора Департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОВА Віктора Мацоли, понад 300 тисяч осіб тимчасово знайшли прихисток на Закарпатті.

«Ми робимо все можливе, щоб підтримати людей та допомогти їм. Зараз виникає чимало проблем з різних питань, які стосуються прийому заяв для надання довідок ВПО та для отримання допомоги. Програмне забезпечення не справляється з такими об’ємами роботи та кількістю заявок», – розповів Мацола.

Посадовець зазначив, що у Закарпатській області проводять діалог з міжнародними організаціями, які можуть надати фінансову допомогу переселенцям крім державної підтримки. Заступник директора Департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОВА Наталія Омелянюк уточнила, що переселенцям для отримання допомог спершу необхідно подати заяву для отримання довідки внутрішньо переміщеної особи.

«На Закарпатті такі довідки можна отримати в управліннях соціального захисту населення, ЦНАП та в органах місцевого самоврядування. Зараз всі дані вносяться через систему «Соціальна громада», є певні труднощі з цим, тому фахівці працюють над удосконаленням програмного забезпечення. Невдовзі в повній мірі функціонуватиме можливість подання заяв через систему «Дія», що значно пришвидшить процес отримання довідки ВПО та допомоги», – підкреслила Омелянюк.

Під час заходу експерти також наголошували на важливості активізації роботи територіальних громад в напрямку надання допомоги для ВПО, щоб максимально якісно налагодити систему підтримки та співпраці.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

 

11 квітня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів