Змагання молодих співаків віком до 21 року

Наші серед кращих: Мирослава Пекар – студентка Ужгородського музичного училища ім. Д. Задьора

 

Змагання молодих співаків віком до 21 року, тривало з вівторка на сцені Львівської державної музичної академії ім. М. Лисенка. Імпреза завершилася вчора врочистим гала-концертом і відзначенням переможців. Із-поміж 47 учасників компетентне журі, яке очолював ректор академії, професор Ігор Пилатюк, упродовж двох конкурсних турів відібрало п’ятьох переможців.

Приємно, що перша премія Першого конкурсу, який нині не має аналогів в Україні й обіцяє стати гарною традицією, залишиться у Львові. Адже її здобув студент третього курсу музичної академії Петро Радейко. Він навчається в класі знаного оперного співака Володимира Ігнатенка і тепер зможе не лише пишатися почесним дипломом конкурсу, а й фіксувати свої майбутні виступи для історії. Адже призом для лауреата першої премії конкурсу стала цифрова відеокамера. Коштовні технічні подарунки отримали й інші щасливі переможці. Другу премію виборола Юлія Алексюк – студентка першого курсу Національної музичної академії ім. П. Чайковського, ще одна першокурсниця цього столичного навчального закладу Мирослава Гаврилюк повезе до Києва п’яту премію. Третє місце присудили репрезентантці столичної школи Олені Бєлкіній із Київського музичного училища
ім. Р. Глієра, четверте віддали одеситці Мері Саргсян, студентці музичної академії
ім. А. Нежданової.

Хоча львів’яни здобули лише одне, проте найпрестижніше призове місце на конкурсі, серед дипломантів їх більшість. Це студенти музичної академії ім. М. Лисенка Анна Старушкевич і Віталій Соболєв, а також вихованець ЛНУ ім. Івана Франка Максим Вишкварок. Дипломи конкурсу отримали ще Ольга Яловенко з інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, Мирослава Пекар – студентка Ужгородського музичного училища ім. Д. Задьора, й Андрій Гнатюк з Умані. Грамотами відзначили всіх учасників, котрі пройшли у другий тур. Окремі відзнаки чекали також кращих концертмейстерів.

На конкурсі кожен з учасників репрезентував різнобічну програму, в якій мали бути представленими і барокова арія, і обробка української народної пісні, щось із традиційного оперного репертуару та вітчизняна класика. Як зазначив “Газеті” голова журі, професор Ігор Пилатюк, “про географію журі забуло”, тобто першу премію присудили об’єктивно найкращому. Пан Пилатюк також наголосив, що між першим і другим місцем “дистанція” зовсім невелика, та відзначив загальний високий рівень конкурсу. До речі, наступне музичне змагання планують провести через два роки, щоправда, на ньому трохи піднімуть віковий ценз учасників – до 27 років. “Ми розпочали надзвичайно важливу справу, – вважає професор Пилатюк. – Відійшли від традиційної форми міжнародного конкурсу, дбаючи про розвиток вокального мистецтва саме в Україні. І вже перший конкурс показав велике зацікавлення практично з усіх регіонів нашої держави”.

Ініціатором і фундатором конкурсу виступив знаний меценат українського походження зі США, у минулому відомий оперний співак Теодор Терен-Юськів.

Лідія Мельник

http://www.gazeta.lviv.ua/articles/2006/04/10/14447/

 

10 квітня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів