На Закарпатті зафіксували випадок сказу лисиці

На Закарпатті зафіксували випадок сказу лисиці
Як інформує Головне управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області, відповідно звіту про дослідження патологічного (біологічного) матеріалу випробувального центру Закарпатської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби від 14.06.2022р. №001055п.м./22 встановлено діагноз на сказ лисиці м. Свалява, Мукачівського району.

 

З метою координації заходів з локалізації та ліквідації сказу при Свалявській ОТГ планується проведення засідання ДНПК на якому буде затверджено заходи з профілактики поширення та ліквідації сказу на території міста Сваляви.

Ветеринарними спеціалістами Свалявської районної державної лікарні ветеринарної медицини проводяться обстеження сприйнятливих домашніх тварин у населеному пункті з подальшим щепленням проти сказу, які відповідно інструкції по сказу увійшли до зони нагляду. Станом на 15.06.2022 р. хворих чи підозрілих у захворюванні тварин на сказ не виявлено. Робота по даному напрямку продовжується.

Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), ця хвороба входить у першу п'ятірку хвороб, спільних для людини і тварин, що наносять найбільший соціально-економічний збиток. На сьогоднішній день сказ реєструється у 113 країнах світу, ця хвороба характеризується гострим перебігом, ознаками поліенцефаломієліту, за відсутності вчасного лікування абсолютною смертністю, через це щорічно гине понад 55 тисяч людей і більше 1 млн. тварин.

Щорічно в світі 15 мільйонів людей  одержують направлення на лікування за підозрою в інфікуванні сказом. Епідемічна ситуація зі сказу в Україні залишається нестійкою. Відповідно до даних Міністерства охорони здоров’я України щорічно в Україні реєструється близько 120-140 тисяч осіб, які звернулися за медичною допомогою з приводу укусів або ослинення тваринами, з яких 60% постраждалих одержують направлення на лікування за підозрою в інфікуванні сказом.

 

19 червня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів