Служба у ЗСУ, будівництво барикад та волонтерство: як ромська громада на Закарпатті допомагає під час війни

Служба у ЗСУ, будівництво барикад та волонтерство: як ромська громада на Закарпатті допомагає під час війни
Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, ромська громада долучилася до оборони країни. Близько сотні ромів вступили до лав ЗСУ, частина з тих, хто залишився — допомагав поліцейським будувати барикади, — розповів Суспільному представник ромської громади на Закарпатті Мирослав Горват. Більше про те, як закарпатські роми допомагали під час війни у матеріалі журналістки "Суспільне Ужгород" Сімони Горняк.

 

За словами Мирослава Горвата, через день після повномасштабного вторгнення ромська громада вирішила допомогти із розміщенням людей, які через війну тимчасово переїхали до західних областей країни.

"25 лютого я вперше поїхав на вокзал. Приїздили люди, і ми не знали що з ними робити та куди розмістити. Ми обговорювали це питання з ромськими пасторами, а також з місцевими лідерами. Ромські пастори вирішили прийняти частину переселенців у себе. Потім ми бачили, що місць у нашій церкві недостатньо, там було 58 людей, а також була проблема з матрацами. Тому ми просили людей, які виїхали за кордон та залишили свої будинки порожніми, розмістити у себе вдома вимушених переселенців", — розповів Мирослав Горват.

Він каже, що майже через місяць на Радванці (частина Ужгорода де, зокрема, компактно проживає ромська громада) розмістили близько 250 людей.

"Ми виділили кілька автівок під волонтерські потреби та почали з’ясовувати питання з бомбосховищами. Роз’яснювали — куди йти у випадку тривоги", — розповів представник громади.

Під час перших днів повномасштабної війни на стратегічних об’єктах почали зводити барикади. До зведення таких об’єктів поліцейським долучилися і роми. За словами Мирослава Горвата, через два тижні роми почали записуватися до лав тероборони.

"Зараз у Збройних силах України служать близько 100 ромів. Близько 20-ти з них — на нульовій та першій лініях фронту. Це люди, якими ми пишаємося та з гордістю публікуємо їхні фото. Вони служать на території Донецької області, навіть проникають до захоплених росіянами міст та сіл та відбирають ворожий транспорт. Один з наших хлопців забрав у росіян танк", — розповів Мирослав Горват.

За його словами, війна в Україні підняла патріотичний дух серед ромів. Стовпи у ромських поселеннях розфарбовані кольорами українського прапора, самі роми співають українські патріотичні пісні та долучаються до волонтерства.

Суспільне Закарпаття

 

16 липня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів