Цьогоріч закарпатські митники зафіксували незаконне переміщення валюти на 17,7 млн грн

Цьогоріч закарпатські митники зафіксували незаконне переміщення валюти на 17,7 млн грн
На тлі війни в Україні почастішали випадки вивезення валютних цінностей за кордон в обхід митного законодавства. Так, станом на серпень 2022 року посадові особи Закарпатської митниці задокументували 7 фактів незаконного переміщення громадянами через митний кордон України валютних цінностей та банківських металів (срібло, золото, євро, долари, гривні) на суму 17, 7 млн. грн.

 

От, до прикладу, неординарний випадок зафіксовано було у межах прикордонного району Ужгорода, де був затриманий 32-річний кіровоградівець при спробі подолання загороджувального паркану інженерних споруд у напрямку кордону України в Словаччину. Під час здійснення огляду особистих речей чоловіка виявлено іноземну валюту в кількості 31100 дол США, що за курсом НБУ становило понад 909 тис грн). Жодних документів про легальність валютних цінностей у чоловіка при собі не було. Тож, відносно нього було складено протокол порушення митних правил за ч.1 статті 482 Митного кодексу України. Незаконна іноземна валюта вилучена до рішення суду.

В іншому випадку, закарпатські митники виявили приховані 40 тисяч доларів у жительки Запорізької області на КПП "Солотвино", що на кордоні з Румунією. Їх жінка сховала в пакунки з паперу та обмотала скотчем навколо живота, намагаючись перемістити «зеленим коридором». Будь-які дозвільні документи на виявлену валюту у громадянки при собі не було. Відносно жінки інспектори склали протокол про ПМП за ч. 1 статті 483 МКУ. Готівку було вилучено, крім суми, дозволеної для вивезення без декларування, а це 10 000 євро.

А от працівники митного посту «Лужанка», що на українсько-угорському кордоні, попередили спробу незаконно вивезти більше мільйона гривень до країн Євросоюзу. Порушником виявився український перевізник, який  намагався обійти митне законодавство і приховав велику суму коштів та й ще у спрощеній смузі контролю – «зеленому коридорі». Під час поглибленого огляду автомобіля марки «Тойота» митники виявили не задекларовані ані письмово, ані усно мільйон сто тисяч гривень. Їх чоловік заздалегідь сховав у салоні іномарки у бардачку за декоративною обшивкою. На момент виявлення національної валюти жодних дозвільних документів на переміщення через кордон такої великої суми готівки громадянин України при собі не мав. Стосовно водія складено протокол. А приховані 1,1 млн грн, а також іномарку, що використовувалася для незаконного переміщення коштів з приховуванням від митного контролю, орієнтовною вартістю 180 тис грн вилучено до рішення суду.

Як зазначають в управлінні боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Закарпатської митниці, в ході відпрацювання ризиків та за результатами моніторингу з обліку валютних цінностей, на адреси банківських установ, при необхідності, направляються запити щодо підтвердження видачі документів про зняття готівки з власних рахунків та квитанцій на здійснення валютно-обмінних операцій.

Нагадаємо, 16 червня п.р. набрав чинності Закон №2058-IX зі змінами до Митного кодексу України щодо адміністративної відповідальності громадян за порушення митних правил.

Тож, уся готівка у сумі понад 10 тисяч євро, яку громадяни переміщують через кордон України, має бути задекларована. У разі, якщо громадяни не дотримуються цих законних вимог, щодо них складається протокол про порушення митних правил та застосовуються штрафні санкції.

Пресслужба Закарпатської митниці

 

11 серпня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів