На Закарпатті провели комплексне наукове обстеження Долини нарцисів (ФОТО)

На Закарпатті провели комплексне наукове обстеження Долини нарцисів (ФОТО)
У серпні науковці заповідника провели польові обстеження лучних і лучно-болотних комплексів у ПНДВ «Долина нарцисів ім. професора Василя Комендаря» – одному з унікальних природних перлин Закарпаття.

 

Дане заповідне урочище у 2019 році включено до переліку водно-болотних угідь міжнародного значення Рамсарської конвенції.  

Однією з найбільших екологічних проблем Долини нарцисів є зміна гідрологічного режиму. Тому, в першу чергу, проведено спостереження за руслами водотоків, заболоченими старицями, перезволоженими місцями. 

У цьому році в літній період на Закарпатті спостерігається аномальна спека та посуха. При обстеженнях відмічено, що  майже всі водотоки, стариці, заболочені місця заповідного урочища висохли. Зокрема, русло річки Хустець, що протікає через територію Долини нарцисів. Вода зберігається тільки у штучних дерев’яних загатах, які були влаштовані у попередні роки на меліоративному каналі для підняття ґрунтових і поверхневих вод. 

Відсутність вологи у водних та болотних біотопах призвела до зникнення особин деяких рідкісних водних і болотних видів рослин, що внесені до національних та міжнародних червоних списків: пухирника звичайного, плавушника болотного, рдесника плаваючого та їжачої голівка прямої та знинувшої. 

На сьогоднішній день головною проблемою Долини нарцисів є зменешення площ сінокосіння та масове заростання масиву деревно-чагарниковою рослинністю. 

Проведення сінокосіння та викорчовування підросту дерев і кущів є надзвичайно важливим природоохоронним заходом. Якщо у попередні роки заповідник змушений був шукати кошти для викошування бодай найбільш цінних територій, то цього року місцеві мешканці масово звертаються за дозволами для скошування сіна. Про хід сінокосіння в Долині нарцисів ми вас інформували.

Значною проблемою є інвазія чужорідних видів рослин, зокрема: амброзії, рейнаутрії сахалінської, робінії-акації. 

Науковцями обстежено значну площу лучних біотопів. В натурі виділено ділянки площею 30 га, які мають низьку кормову цінність і такі, що активно заростають підростом деревних і чагарникових видів. На даних ділянках за фінансової підтримки ГО “Дунайсько-Карпатської Програми” та ORTOVOX в рамках програми “Врятуй Долину нарцисів” буде проведено природоохоронні заходи. Також, вказані організації допоможуть у влаштуванні гідроспоруд, прокладанні труби через дорогу для додаткового зволоження унікальних лучно-болотних комплексів. 

Обстежено також ділянки, які відведені під випас буйвола карпатського. 

Тому проведення вищенаведених активних природоохоронних заходів Карпатським біосферним заповідником є надзвичайно важливим, дозволяє регулювати сукцесійні процеси і забезпечує збереження унікальних лучних екосистем Долини нарцисів, – повідомляють у Карпатському біосферному заповіднику. 

 

02 вересня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів