Сухий борщ для захисників на передовій готують тячівські волонтери на Закарпатті

Іван Крічфалушій почав виготовляти сухий борщ ще з початком війни на Сході України. У 2015 за спонсорські кошти вдалося придбати першу сушарку. Тоді готували борщ виключно для 128 бригади.
.jpg)
"Наш край закарпатський багатий на овочі. Це дешева сировина. І ми почали пробувати Перше — ми довели до автоматизму стан, консистенцію овочів. Щоб вони були сухими, зрозуміли. Скільки що сушити. А потім ми пропорціями зрозуміли, що багато буряку не потрібно. Капусти має бути достатньо, бо це все ж таки борщ, і зрозуміли, що в різних ситуаціях треба більше, або менше цибулі", — розповів Іван.
.jpg)
За його словами, з лютого до роботи почало долучатися більше людей. Киянин Олександр з дружиною та сином приїхав до родичів з початком повномасштабного вторгнення. До волонтерів приєдналися майже відразу. Робота тут знайдеться і найменшому, каже Олександр. Активно допомагає волонтерам і його семирічний син.
"Йому дуже подобається насипати-пересипати, але найбільше подобається процес вакуумування", — каже волонтер з Києва.
.jpg)
Вакуумують кожен пакет сухого борщу для довшого зберігання. В один - насипають мірний стакан суміші, кілька лаврових листів, ложку солі, трохи перцю та сухого кропу. Одна порція розрахована на 10 літрів води.
"Виходить 10 літрів борщу наваристого, смачного. І більше нічого не потрібно. Якщо є бажання, можна додати якусь консерву м’ясну. Тоді це виходить повноцінний наваристий смачний борщ. Оскільки воно має компактну форму, то зручно взяти з собою, зварити. Скільки людина здатна з'їсти борщу? Півлітра десь. Тобто майже 20 людей можуть одночасно поїсти з одного такого пакета", — розповів Олександр.
.jpg)
З початку повномасштабного вторгнення тячівські волонтери виготовили та віддали військовим понад 1700 пакетів з сухим борщем “Чорнобаївка”. Віддають не тільки закарпатській бригаді, а всім, хто просить в порядку звернень. Зараз почали експериментувати з іншими інгредієнтами. Наприклад, сушені помідори. Далі — планують ще заготовувати сливи та м’ясо для наших захисників.
Суспільне Закарпаття
До теми
- У Берегові вперше відбувся відкритий чемпіонат області з хортингу
- В Ужгороді відбувся турнір з адаптивних видів спорту «ІГРИ ВОЇНІВ КАРПАТ»
- Закарпатська спортсменка здобула бронзу на Чемпіонаті світу з повітряної гімнастики
- ГО «Великі Перемоги» підсумувала в Ужгороді футбольний сезон-2025 та відзначила юних спортсменів
- Прикордонники Мукачівського загону вибороли «бронзу» на «Kordon Race Winter 2025»
- Чопський прикордонник виборов бронзу на змаганнях серед ветеранів і військовослужбовців «Звитяга Нескорених»
- На Закарпатті відбудуться міжнародні змагання з довгих нардів
- Збірна Закарпаття з ММА виборола перше місце на всеукраїнському турнірі «Lemberg fight cup»
- В Ужгороді цими днями – чемпіонат України з дзюдо
- В Ужгороді відбувся чемпіонат області зі спортивного орієнтування
- 130 ветеранів з усієї України змагалися у Хусті на турнірі «Карпатський виклик»
- Ветеран-поліцейський із Закарпаття став чемпіоном світу з бойових єдиноборств ICO
- Спортивний рух на Закарпатті - понад 1000 команд вже зареєструвалися на «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги»
- Понад 200 юних спортсменів змагаються у відкритому чемпіонаті Ужгорода з плавання
- Закарпатець став чемпіоном світу з ультрамарафону у Франції
- Закарпатці перемогли у всеукраїнському чемпіонаті з легкої атлетики серед юнаків та дівчат
- Юні спортсмени з Ужгорода вибороли «золото» та «бронзу» на всеукраїнському турнірі з фехтування
- "Закарпатські ведмеді-УБД" — срібні призери всеукраїнського турніру серед ветеранів війни
- В Ужгороді відбувся Міжнародний турнір з петанку
- Прикордонники Чопського загону вибороли «срібло» у турнірі з мініфутболу до Дня захисників і захисниць України

До цієї новини немає коментарів