Сухий борщ для захисників на передовій готують тячівські волонтери на Закарпатті

Іван Крічфалушій почав виготовляти сухий борщ ще з початком війни на Сході України. У 2015 за спонсорські кошти вдалося придбати першу сушарку. Тоді готували борщ виключно для 128 бригади.
.jpg)
"Наш край закарпатський багатий на овочі. Це дешева сировина. І ми почали пробувати Перше — ми довели до автоматизму стан, консистенцію овочів. Щоб вони були сухими, зрозуміли. Скільки що сушити. А потім ми пропорціями зрозуміли, що багато буряку не потрібно. Капусти має бути достатньо, бо це все ж таки борщ, і зрозуміли, що в різних ситуаціях треба більше, або менше цибулі", — розповів Іван.
За його словами, з лютого до роботи почало долучатися більше людей. Киянин Олександр з дружиною та сином приїхав до родичів з початком повномасштабного вторгнення. До волонтерів приєдналися майже відразу. Робота тут знайдеться і найменшому, каже Олександр. Активно допомагає волонтерам і його семирічний син.
"Йому дуже подобається насипати-пересипати, але найбільше подобається процес вакуумування", — каже волонтер з Києва.
.jpg)
Вакуумують кожен пакет сухого борщу для довшого зберігання. В один - насипають мірний стакан суміші, кілька лаврових листів, ложку солі, трохи перцю та сухого кропу. Одна порція розрахована на 10 літрів води.
"Виходить 10 літрів борщу наваристого, смачного. І більше нічого не потрібно. Якщо є бажання, можна додати якусь консерву м’ясну. Тоді це виходить повноцінний наваристий смачний борщ. Оскільки воно має компактну форму, то зручно взяти з собою, зварити. Скільки людина здатна з'їсти борщу? Півлітра десь. Тобто майже 20 людей можуть одночасно поїсти з одного такого пакета", — розповів Олександр.
.jpg)
З початку повномасштабного вторгнення тячівські волонтери виготовили та віддали військовим понад 1700 пакетів з сухим борщем “Чорнобаївка”. Віддають не тільки закарпатській бригаді, а всім, хто просить в порядку звернень. Зараз почали експериментувати з іншими інгредієнтами. Наприклад, сушені помідори. Далі — планують ще заготовувати сливи та м’ясо для наших захисників.
Суспільне Закарпаття
До теми
- На Закарпатті проведуть традиційний футбольний юнацький турнір на честь Андрія Гаваші
- В Ужгороді відбувся чемпіонат України з пляжного волейболу в категорії «START»
- Ужгородські школярі – серед кращих спортивних орієнтувальників України!
- Юна закарпатка здобула перше золото для України на чемпіонаті Європи з армреслінгу
- Ужгородські «Карпати» – срібні призерки Кубка України з гандболу серед жінок
- Закарпатці - серед переможців чемпіонату Європи з армрестлінгу
- Закарпатські дзюдоїсти вибороли 12 медалей на міжнародному турнірі в Словаччині
- Ужгородка Влада Харькова здобула першу за 7 років медаль України на Кубку світу з фехтування у жіночій одиночній шпазі
- В Ужгороді знову запрацювали активні парки
- Юна закарпатка стала чемпіонкою України зі змішаних бойових єдиноборств
- Юні ужгородські дзюдоїсти вибороли дві бронзи міжнародного турніру у Словаччині
- Історичне срібло в жіночому футболі їде на Закарпаття!
- «Ігри Воїнів Карпат»: масштабний спортивний турнір відбувся у Берегові
- Разом переможемо: на Закарпатті стартував обласний етап проєкту «Пліч-о-пліч: Всеукраїнські шкільні ліги»
- Ужгородка Надія Дьолог стала чемпіонкою України з парафехтування
- Закарпатець здобув титул чемпіона Азії з боксу серед юнаків
- Ужгород став одним із 7 українських міст, що прийматиме фінал змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги»
- Головний мотив змагань – підтримка військових: уже цієї суботи масштабний Uzhhorod Half Marathon 2025
- В Ужгороді триває всеукраїнський дитячий турнір з плавання
- Символічний пас від військового розпочав матч ФК «Минай» та запорізького «Металургу»
До цієї новини немає коментарів