Виставу "Вертеп Донеччини" показали артисти Донецького облдрамтеатру в Ужгороді

Виставу "Вертеп Донеччини" показали артисти Донецького облдрамтеатру в Ужгороді
Прем'єра вистави "Вертеп Донеччини" відбулася в Ужгороді 25 грудня. П'єсу підготували артисти Донецького академічного обласного драматичного театру. Трупа готувала виставу впродовж трьох тижнів, — розповіла Суспільному розповіла виконувачка обов'язків художнього керівника театру Людмила Колосович.

 

За її словами, за основу взяли п'єсу Пантелеймона Куліша "Іродова морока".

Прем'єра вистави "Вертеп Донеччини"/Фото:Руслана Гостюк/Суспільне

Кривда, Правда, Ірод, Козак та інші — такі персонажі вистави "Вертеп Донеччини", яку підготували актори Донецького академічного обласного драмтеатру. Дмитро Муранцев грав три ролі. Каже: "Ми граємо лялькову виставу і водночас живим планом також, тому в мене усього три ролі. На живий план я граю семінариста, ляльками я граю Ірода і Гайдамаку. Семінарист готується до Святвечора і він майструє маленький будиночок Вертеп традиційний. Йому допомагають його односельчани. Так сталося, що вони разом вирішили зіграти Вертеп".

"Наша особливість в тому, що цей Вертеп під час війни. Ірод — це традиційний цар Ірод, він антагоніст, він відіграє головну негативну роль, це в нас прототип Путіна, так скажемо. Його головний супротивник Гайдамака — козак, котрий отримує перемогу", — розповів Дмитро Муранцев.

Прем'єра вистави "Вертеп Донеччини"/Фото:Руслана Гостюк/Суспільне

Актори Донецького академічного обласного драматичного театру виставу "Вертеп Донеччини" готували впродовж трьох тижнів, розповіла виконувачка обов'язків художнього керівника театру Людмила Колосович.

"Завдання, яке було в постановчої групи, — створити Вертеп в Україні, де йде війна, тобто не святкувати Різдво (так, ми святкуємо Різдво, ми повинні це робити), але маємо не забувати, що за нашими спинами палає вогонь. В постановці використані автентичні колядки і щедрівки Донеччини — це є родзинкою вистави", — каже Людмила Колосович.

"Я як режисер поєднала драматичний театр і театр ляльок. Оскільки засновниками вертепів в Україні були семінаристи і вони робили такі вертепні коробки, ляльки та возили все це на санчатах і показували панству цю різдвяну містерію. Так само в нашій виставі: ми почали від початку й дотягнули цю історію до сьогодення", — розповіла виконувачка обов'язків художнього керівника театру.

Тривала вистава годину. Охочі зможуть побачити її в Закарпатському облмуздрамтеатрі ще 29 і 30 грудня.

 

26 грудня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів