Заступник ужгородського міського голови Василь Пинзеник: «Платне паркування стартує в Ужгороді з 1 лютого»

Заступник ужгородського міського голови Василь Пинзеник: «Платне паркування стартує в Ужгороді з 1 лютого»
У грудні минулого року Ужгородська міська рада оголосила про введення платного паркування в центральній частині міста – на пл. Жупанатській, вул. Фединця та вул. Толстого. Ця новина спричинила хвилю обговорень у соцмережах: одні хвалили таке рішення, сподіваючись, що в центрі поменшає автотранспорту; інші скаржилися на тариф у 25 грн за годину паркування та нарікали на відсутність альтернативи. То коли почне діяти платне паркування, чому сформували саме такий тариф і як ця система буде працювати – «Про Захід» попросив пояснити заступника ужгородського міського голови Василя Пинзеника, котрий курує транспортну сферу міста.

 

– Василю Васильовичу, чому саме зараз Ужгород впроваджує платне паркування в центрі міста?

– Насправді ми вже давно готувалися до впровадження платного паркування, просто минулого року довелося пригальмувати, бо війна поставила перед нами гостріші проблеми, що потребували нагального вирішення. Тепер же ми повертаємося до роботи у цьому напрямку, оскільки проблема зі засиллям автомобілів у центральній частині міста лише наростає. Ужгород переповнений автомобілями – думаю, з цим погодяться усі. А зараз, коли в місто переїхало багато вимушених переселенців, це відчувається ще більше. Ситуація складна, тому ми й прийняли рішення ввести систему платного паркування. Додатковий час дав нам змогу дуже добре підготуватися, вивчити досвід інших міст і проблеми, які там виникали. Так, в інших українських містах зазвичай ішли простішим шляхом, надаючи на конкурсній основі цю діяльність приватному оператору. В Ужгороді для того, щоб усе було максимум прозоро, щоб громадськість була спокійна, що в цьому питанні не замішані чиїсь приватні інтереси, було створено комунальне підприємство «Ужгородпарксервіс», яке відповідатиме за платне паркування. Також ми врахували ситуації в інших містах, коли автовласники оскаржували в судах законність платного паркування, розміри тарифів, штрафи. Аби в нас такого не було, ми зробили те, чого не робили в жодному іншому місті України –  виділили всі паркувальні місця як окремі земельні ділянки зі своїми кадастровими номерами. Тепер за цільовим призначенням вони є паркувальними майданчиками, що знаходяться на проїжджій частині.

– Скільки платних паркомісць наразі затверджені в центральній частині міста?

– Станом на сьогоднішній день маємо 161 паркомісце: на площі Жупанатській – 56, на вул. Л.Толстого – 53, на Фединця – 52. Це не остаточна цифра, вона буде зростати по мірі опрацювання нових кадастрових номерів паркувальнихмайданчиків. На кінець лютого ми хочемо вийти на 600 платних паркомісць, а на кінець року плануємо оформити 1500. Вони будуть розташовані на вул. Толстого, Фединця, Капушанській, пл.Петефі, вул. Швабській, Минайській, пр. Свободи тощо. Чим далі від центру, тим паркування буде дешевшим. Тобто охоплена буде не тільки центральна зона, поступово будемо переходити й на інші райони міста.

– Чи не боїтеся ви, що в такому разі автомобілі будуть паркувати будь-де, в тому числі на тротуарах і зелених зонах?

– Можливо, але міська Муніципальна варта слідкуватиме за цим. У них є відділ із порушень правил дорожнього руху і відділ із благоустрою, інспектори якого мають всі повноваження, аби штрафувати за такі порушення. 

– Давайте поговоримо про тариф. Багато хто всоцмережах скаржився, що він завеликий для нашого міста.

– Ми довго думали на тим, яким має бути тариф, щоб все було згідно з нормами закону (закон вимагає певний відсоток рентабельності від комунального підприємства), і щоб це дало ефект. Бо якщо поставити тариф у 5 гривень за годину, ефекту це не дасть, центр міста так і буде забитий автомобілями. Тому був пропрацьований тариф у 25 гривень загодину: він не є надто дорогим, якщо людина приїхала у центр у справах на годинку-дві, але вже є відчутним для тих, хто приїхав і запаркувався на весь день. 

– Розкажіть, як це буде працювати?

– Платне паркування буде діяти в робочий час: з 8.00 до 19.00. Платні паркомісця будуть позначені розміткою, там знаходитиметься знак, інформаційний стенд та термінали, з допомогою яких можна буде сплатити за паркування готівкою чи карткою (один термінал – на 20 паркомісць). Перші 10 хвилин будуть безкоштовними, далі починає діяти тариф у 25 грн за годину паркування. Перевіряти сплату будуть працівники Муніципальної варти. Якщо вони виявлять автомобіль, власник якого не сплатив за паркування, оформлюватимуть штраф у розмірі 500 грн. Повідомлення про штраф залишатимуть на лобовому склі автомобіля-порушника, чекати водія вже не треба, жодних блокувальних засобів, як це було колись в Ужгороді, теж не застосовуватимуть. Штраф буде виписуватися автоматично, як це робиться під час порушення правил дорожнього руху. 

– Чи будуть якісь пільги для тих, хто проживає в центрі чи на інших вулицях, де буде введене платне паркування?

– Ні, пільгові умови для них не передбачені. Вони платитимуть на загальних підставах. 

– У соцмережах також було багато коментарів стосовно того, що місто має побудувати багаторівнені паркінги, аби дати людям альтернативу. Чи є якісь плани в цьому напрямку?

– Ужгородська міська рада – не бізнес-структура, тож займатися будівництвом паркінгу не може. Але ми можемо до цього спонукати бізнес. І ви побачите, що після введення платного паркування це питання зрушить з місця. Бо раніше бізнесу такий напрям не був цікавий: хто буде платити за паркування, якщо можна припаркуватися в центрі міста задарма? А тепер така інвестиція матиме сенс. Тож ми очікуємо, що відповідна пропозиція незабаром з’явиться. Можливо, вдасться таки завершити задум про будівництво дворівненого паркінгу на 150 місць під Поштовою площею.  

– Коли система платного паркування почне працювати?

– Ще цього тижня ми хочемо встановити термінали й позначити розміткою паркомісця. Наступного тижня офіційно оголосимо про старт, але дамо час ужгородцям звикнути до нововведення. Паркування буде платним, хоч за порушення нікого не штрафуватимуть до 1 лютого. А вже з 1 лютого кампанія з впровадження платного паркування почне діяти на повну силу.

– Який це зрештою має дати результат?

– Якщо говорити про економічну складову, то ми підрахували, що при 1500 паркомісцях комунальне підприємство «Ужгородпарксервіс» тільки транспортного податку сплатить 17 мільйонівгривень на рік. А при вмілому керівництві ще й заробить на свій розвиток та благоустрій паркомайданчиків. Другий очікуваний результат: центральна частина розвантажиться від транспортуприблизно наполовину від нинішнього стану. Тамбуде легше пройти і проїхати, центр буде менш загазований, не буде все забите машинами, як нині. Люди почнуть більше ходити пішки, користуватися громадським транспортом (зараз ми готуємосязакупити додаткові нові автобуси, тож комфортного громадського транспорту стане в місті ще більше).

– Як гадаєте, як таке нововведення сприймутьужгородці?

– Впевнений, що автовласники це сприймутьнегативно. Зрозуміло, що ми йдемо зараз на дуже непопулярний крок, який викличе у жителів великий резонанс. Але я готовий за нього нести особисту відповідальність, бо ми насправді маємо велику проблему і повинні її якось вирішити. Я впевнений, що це рішення є правильним, воно допоможе розвивати місто. І в майбутньому містяни зрозуміють, що воно було вірним, хоч і болючим.

Тетяна ЛІТЕРАТІ, «Про Захід»

 

11 січня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів