Закарпаття% А в чому зміни?

Вибори відходять, формуються регіональні органи влади. І задаємося питанням: що змінилося? Дехто каже нічого, тільки вивіски. Інші перечать: навіть вивіски в багатьох випадках не змінилися, а хіба що партквитки. Ера есдеків у Закарпатті нібито закінчилася, але почалася ера "барви".

 

В області знову діє тільки один клан і саме цей клан прагне загарбати всю владу. Доходить до непристойного, коли влада розподіляється між найближчими родичами, і неможливо давати оцін-ку призначенню на посаду першого заступника губернатора Івана Балоги, брата екс-губернатора Віктора Балоги. Це вже якийсь родинно-монархічний уклад.

Ми вже повідомляли про те, яким чином клан доморощених "нашоукраїнців" творить владу. Через шалений тиск створюються антидемократичні більшості, які обирають голів рад. Так, як це робилося в Ужгородській райраді, не робилося навіть при есдеках.

Голова райадміністрації "нашоукраїнець" Анатолій Колібаба зробив свою справу і провів свого першого заступника Фединця на голову Ужгородської ра-йон-ної ради. Голосування проводилося у найкращих зразках антидемократії. Депутати перед тим, як вкинути папірець із "галочкою" навпроти прізвища кандидата, показували "потрібним людям", які стояли біля скри-ньок, чи "правильно" поставлена "галочка". Як відомо, "Батьківщина" за зраду звільнила Фединця з партії. Але зрадникам начхати — вони при кориті.

В Ужгородській райраді так само, як і в обласній раді, всі керівні посади комісій віддавалися виключно "своїм". І це при тому, що, до прикладу, фракція "Народна" має потужне представництво в раді. В узгоджувальній передсесійній групі Фединець за кожним словом слідкував за реакцією Колібаби, щоб часом зайвого чогось не бовкнути. На вимогу, щоб представник від "народників" очолив одну з комісій, Фединець відвів очі, а голова райадміністрації Колібаба відповів — "ми перемогли, ми і приймаємо рішення".

Але цим "добродіям" варто знати, що переможцем вважається той, хто подолав тривід-сотковий бар’єр, а Народний блок в Ужгородському районі набрав тринадцять відсотків. І що виходить? А ось що. Одна групка людей з числа обранців-перевертнів, знехтувавши всіма політичними поглядами та наказами, начхавши на думку десятків тисяч людей у районі, об’єд-налася заради шкурних інтересів з тими, з ким ще рік тому вели священну війну. Йдеться про Партію регіонів. І все лише задля того, щоб не допустити до влади "народників".

Більше того, вже в Ужгородській міській раді, де на відміну від районної "нашоукраїнці" опинилися в меншості, братки мукачівця Балоги так дуполизять, що виступають проти інтересів Ужгорода. Нехай погано для ужгородців, але не так, як хочуть Ратушняк і біль-шість депутатів, які його підтримують. Це принцип "барвистів" у міськраді, які виступають проти того, щоб повернути місту награбоване колишніми чиновниками-крадіями майно, проти того, щоб надати кошти комунальному підприємству для прибирання міста від сміття, проти того, щоб модернізувати КП "Водоканал" з метою значного енергозбереження. І це ці "нашоукраїнці", які клялися з плакатів та листівок у любові до міста. І де ж та любов, якщо вони бойкотують рішення, які можуть зробити Ужгород чистішим і багатшим? Вони підтримують свого колегу "нашоукраїнця" Ковача, який шантажує ужгородців погрозами відключити електропостачання, але виступають проти того, щоб якось зменшити витрати електроенергії в місті.

До речі, у двох районах "нашоукраїнські" плани щодо голів райрад уже не збулися. Зокрема не пройшов запланований "нашоукраїнцями" кандидат у Рахівській райраді й повного провалу балогівці зазнали у Воловецькій райраді. Більше того, Воловецька райрада на останній сесії взагалі визнала незадовільною роботу голови райадміністрації Ярослава Жигана і висловила йому недовіру. Район у занепаді, а депутати так і не почули від голови РДА звіт про виконану роботу. Юридично президент мав би відкликати Жигана. Та ходять вперті чутки, що Балога вже й не проти того, щоб Жиган пішов, бо на місці голови РДА балогівці хочуть бачити... Мирослава Щербея. Того самого палкого соратника есдека Різака, який тепер не проти співпрацювати з новою владою. Та яка це, до біса, нова влада?..

РІО

 

14 травня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів