Картини про вимкнення світла: в Ужгороді проводять виставку художніх робіт підлітків з Умані "Темні справи"

Картини про вимкнення світла: в Ужгороді проводять виставку художніх робіт підлітків з Умані "Темні справи"
В Ужгороді проводять виставку робіт підлітків, які проживають у місті Умань Черкаської області, про вимкнення світла та переживання з приводу цього. Про це Суспільному повідомила кураторка виставки та художниця-ілюстраторка Влада Євсеєва. Виставка є частиною програми "Підліткового хабу", учасники якого відвідують тренінги, займаються творчістю та відвідують індивідуальні консультації психолога.

 

Виставку з роботами місцевих підлітків Умані та вимушених переселенців, які переїхали до міста на Черкащині відкрили 14 січня у Арт-просторі Станція Уж в Ужгороді. У залі представили 14 робіт виконані у техніці "гротаж".

Кураторка виставки – харків’янка Влада Євсеєва. Вона працює кризовим психологом та художницею-ілюстраторкою. Каже, на малюнках підлітки зобразили емоції, відчуття та переживання, викликані війною та відсутністю світла у домівках.

Фото: Суспільне Ужгород

"Це була моя ідея, тому що я спілкувалася з підлітками, дивилася на них, і ось ця ідея виникла, коли зникло світло в Умані. Емоції це викликає різні, бо тут описані різні історії. Це історії про роздратування, про надії, які не збулися, але вони розповіли про них і це важливо", — розповіла Влада Євсеєва.

Фото: Суспільне Ужгород

За її словами, одразу після відкриття виставки у арт-просторі, підлітки і самі взяли участь у "скетчингу" – створенні швидких замальовок. Каже, людям важливо зобразити власні почуття, щодо війни та світу навколо.

Фото: Суспільне Ужгород

"Мета заходу — це привернути увагу підлітків з Ужгорода до історій підлітків з Умані. Привернути увагу та спонукати, щоб вони розказали свої історії, свій досвід. Розказувати свої історії — це дуже важливо. Це про ментальне здоров’я, це про зв’язок з іншими людьми", — розповіла художниця.

Фото: Суспільне Ужгород

За словами ініціаторки проєкту "Підлітковий хаб" Наталії Шевченко, окрім відвідин виставки та скетчингу, підлітки можуть взяти участь у заняттях театральної студії, кінопоказах та індивідуальних консультаціях психолога. Усі послуги надаються безоплатно.

"Зараз це в нас, поки що, перша серія заходів "Скетчинг". Зараз зареєструвались близько 30-ти підлітків і приходять по 14, міняються. Вчора одні були, сьогодні трохи інший склад", — розповіла Наталія Шевченко.

Триває виставка з 14 січня до 10 лютого в Арт-просторі Станція Уж, який знаходиться на вулиці Швабській в Ужгороді.

Суспільне Закарпаття

 

16 січня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів