За матеріалами СБУ до 20 років позбавлення волі засуджено самопроголошеного «прем’єр-міністра» псевдоутворення «Республіка Підкарпатська Русь»

За матеріалами СБУ до 20 років позбавлення волі засуджено самопроголошеного «прем’єр-міністра» псевдоутворення «Республіка Підкарпатська Русь»
За вказівкою спецслужб рф, зловмисник намагався створити передумови для розхитування суспільно-політичної ситуації в регіоні. Одним із його ключових завдань було створення та проголошення на території Закарпатської області псевдоутворення «Республіка Підкарпатська Русь».

 

Правоохоронці встановили, що зловмисник неодноразово засвідчував російським ЗМІ свої наміри щодо зміни адміністративно-територіального устрою нашої держави.  З початку повномасштабного вторгнення росії, він активізував просування у публічному просторі антидержавних проросійських наративів, зокрема, продовжив активно розкручувати кремлівську версію про «геноцид русинов». Ворожий агітатор звернувся до президента росії з пропозицією:

- перетворити Західну Україну в «Карпатскую Русь на правах мандатах, титулах русинов»;

-  не завершувати «спеціальну військову операцію» в Україні без урахування низки факторів стосовно Закарпаття.

Фігуранта оголошено у міждержавний розшук. З 2014 року він переховується від суду на території рф. У 2021 році суд вже визнав його винним за статтями 109, 110 та 111 Кримінального Кодексу України. У квітні цього року рішенням Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області зловмисника визнано винним у вчиненні правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 110 та ч. 2 ст. 111 Кримінального Кодексу України і призначено йому покарання у вигляді двадцяти років позбавлення волі. Наразі вирок, згідно з вимогами кримінального процесуального кодексу, не набрав законної сили. 

Оперативні та слідчі дії проводилися Управлінням Служби безпеки України у Закарпатській області за процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури.

Пресслужба УСБУ в Закарпатській області 

 

24 квітня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів