ПРЕЗЕНТАЦІЯ ЗБІРНИКА „ПІСНІ ІРШАВЩИНИ”

В актовій залі Ужгородського училища культури відбулася презентація фундаментального збірника „Пісні Іршавщини”, приурочена до 65-ліття від дня народження відомого фольклориста, заслуженого діяча мистецтв України Івана Хланти. У виданні вміщено понад 900 текстів з нотами. Запис текстів і мелодій, упорядкування, підготовка текстів, вступна стаття, примітки належать І.Хланті. Мелодії розшифрували М.Попенко, А.Гайнагій, Т.Росул, М.Рибалко, відповідальний за нотний матеріал В.Кобаль. Вони повернули із небуття пісенні перлини Іршавщини, цього славетного регіону Закарпаття.

 

Для всіх присутніх це було справжнє свято, яке довго і вдячно згадуватимуть. Віддамо належне самодіяльним артистам, зокрема хору викладачів Ужгородського училища культури (керівник – заслужений працівник культури України П.Сокач), фольклорному ансамблю училища (керівник П.Пинзеник) ансамблю пісні й танцю „Іршава” (керівник – заслужений працівник культури України Н.Мельник-Гудь), фольклорному жіночому ансамблю із села Кушниця Іршавського р-ну (керівник О.Б.Остолош) та ін. Завершальним національно-патріотичним акордом був виступ Закарпатського народного хору (хормейстер Ф.І.Копинець). Усі художні колективи натхненно виконували пісні з презентованого збірника. Їхні виступи неодноразово викликали бурхливі оплески, що подарували найширшій публіці чимало гарних моментів естетичної насолоди, емоційного піднесення та інтелектуальних роздумів.

Шанувальникам народної пісенності (а були не тільки з Ужгорода, а й Хустського, Виноградівського, Іршавського та інших районів області) здавалося, ніби потрапили у дивовижний світ природи, буття селян нашого краю. Перебуваючи в полоні пісенної стихії, кожен ніби знову знайомився з великим життям – від народження до мудрої старості. Таке тематичне розмаїття збірника „Пісні Іршавщини”.

Всі зусилля виступаючих на презентації були спрямовані на самопізнання і духовне самозбагачення, підкреслювалося неабияке значення збірника пісень для національного відродження України. Як ведуча вечора Г.Г.Черевко, так і студенти та гості справедливо наголошували, що дні і труди І.В.Хланти постійно спрямовані на розчищення фольклорних джерел, сповнені прагнення напоїти справжньою живою водою мистецтва душі всіх спраглих. У цьому весь секрет його успі-ху, який може повторити кожен зачарований і закоханий у красу народних пісень, обираючи для цього свій шлях.

Мріємо і віримо, що рано чи пізно держава визнає заслуги Івана Хланти на фольклорній ниві, його непересічний внесок у духовну скарбницю рідного народу і створить всі умови, щоб підготовлені ним та іншими науковцями фольклорні матеріали якнайшвидше опублікувати, донести до широкого кола читачів.

Усім, хто брав участь у створенні збірника „Пісні Іршавщини”, його презентації хочеться сказати слова глибокої вдячності за самовіддану працю, побажати нових успіхів у благородній справі і відчуття причетності до вічного.

Марія СТОЙКА, викладач Ужгородського училища культури

 

31 травня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів