ЮРІЙ БАЧА ПІДСУМОВУВАВ В УЖГОРОДІ ЛІТЕРАТУРНИЙ ДОРОБОК

УКРАЇНЦІ СЛОВАЧЧИНИ ЗАУВАЖУЮТЬ ЗАЦІКАВЛЕННЯ З БОКУ УКРАЇНИ

 

Відомий український публіцист та письменник Юрій Бача з Пряшева за сприяння Європейського центру інформації при Закарпатській обласній науковій бібліотеці представив в Ужгороді книжку своїх вибраних творів.

Україна завжди погано дбала про тих 30-40 тисяч українців, які волею долі опинилися в Словаччині. Нині спостерігаємо більше зацікавлення. Зокрема, за останні роки в Ужгороді вийшли книжки українських письменників зі Словаччини Мілана Бобака та Василя Дацея. У видавництві “Закарпаття” готується антологія поезії і малої прози. Книжка Юрія Бачі примітна ще й тим, що вперше кошти на неї виділила Закарпатська обласна адміністрація.

За словами пряшівця, писати літературу він почав після того, як був репресований і не міг займатися журналістикою. (Рік письменник просидів у в’язниці після придушення “Празької весни”). Понад 500-сторінкове “Вибране”, що побачило світ у видавництві “Мистецька лінія”, є підсумком його літературних студій, які друкувалися в різних часописах та книжках.

Нині в роботі знаходиться друга частина його вибраних творів – публіцистика. Адже Юрій Бача відомий насамперед як пристрасний журналіст, безкомпромісний до будь-якої неправди. Власне його публіцистика є своєрідний літописом життя української меншини Словаччини і становить значний інтерес. Письменник сподівається, що й другий том його вибраний творів побачить світ в Україні. А поміж тим він готовий передати свій багатющий архів Закарпатській обласній науковій бібліотеці. Проблема залишається тільки в транспортуванні.

Олександр ГАВРОШ, Ужгород

 

13 червня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів