Закарпатським педагогам – про сертифікацію у 2024 році

Закарпатським педагогам –  про сертифікацію у 2024 році
Роз'яснення від управління Державної служби якості освіти у Закарпатській області.

 

Українська освіта постійно розвивається та вдосконалюється. І сьогодні одним із ключових етапів покращення якості освіти є сертифікація, яка дає можливість педагогам отримати визнання, розвиватися та впливати на якість освіти в країні.

 

Важливим аспектом сертифікації є те, що вона створює об'єктивні критерії оцінювання, які стимулюють вчителів до досягнення високого рівня компетентності. Це не тільки забезпечує якісну освіту для учнів, але й підвищує авторитет професії вчителя в суспільстві.

 

Сертифікація педагогічних працівників включає в себе три етапи:незалежне тестування учасників сертифікації, самооцінювання власної педагогічної майстерності та вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації. Марія СІГЕТІЙ, начальник управління Державної служби якості освіти у Закарпатській області, зазначає: «Сертифікація – черговий етап у професійній діяльності педагогів, який сприяє формуванню педагогічного співтовариства, де вчителі можуть взаємно ділитися своїм досвідом, передавати найкращі практики та спільно працювати над вдосконаленням методик навчання».

 

У молодих вчителів та тих, хто вперше проходить процедуру сертифікації, можуть виникати труднощі на певних етапах. Як зазначають педагоги Закарпаття, найважчим здається перший етап – тестування, яке асоціюється зі ЗНО.Педагогам важливо враховувати, що це не змагання, не демонстрація власних знань і вмінь, а перш за все – новий досвід та можливість обмінятись знаннями та напрацюваннями з педагогічним колективом усієї України.

 

«Підготовка до незалежного тестування педагогів під час сертифікації важлива складова на шляху успішної сертифікації», – зазначила Людмила ТРАЧУК, начальник відділу роботи з експертами та інформаційно-організаційного забезпечення управління Державної служби якості освіти у Закарпатській області. Ось кілька порад, як ефективно готуватися:

 

1.    Ознайомтеся з вимогами тесту. Перегляньте офіційні матеріали, які надає Український центр оцінювання якості освіти. Проаналізуйте та усвідомте формат тесту, його структуру, типи завдань та часові обмеження. Ознайомтесь з системою оцінювання тестів.

2.    Систематизуйте матеріали для підготовки. Розподіліть навчальний матеріал на теми та розділи. Це допоможе вам систематизувати знання та ефективно вивчати кожну тему.

3.    Створіть розклад підготовки.Розплануйте свій час для вивчення різних тем. Дотримуйтеся розкладу, щоб ви успішно завершили вивчили всі матеріали.

4.    Пам’ятайте про практику. Розв'язуйте попередні тести та завдання, щоб ознайомитися з форматом і стилем питань. Це також допоможе вам оцінити свій рівень підготовки.

5.    Співпрацюйте з колегами. Учителям, які вперше проходитимуть сертифікацію, не завадять поради тих, хто вже має успішний досвід.

 

Не забувайте, що ефективна підготовка включає в себе не лише вивчення теорії, але і систематичну практику з розв'язання завдань!

 

Також нагадаємо вам, що сертифікація дає можливість вчителям отримати визнання свого професіоналізму та заявити про себе як про ефективного педагога. Зокрема, педагоги, які успішно пройшли сертифікацію, можуть розраховувати на додаткові бонуси – перша з них – це доплата у розмірі 20% до зарплати протягом трьох років, що стимулює вчителів до постійного самовдосконалення та підвищення кваліфікації.

 

 

 

26 січня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів