На 6 млн грн деревини та паливних брикетів вилучили минулоріч закарпатські митники у порушників

На 6 млн грн деревини та паливних брикетів вилучили минулоріч закарпатські митники у порушників
Про це повідомила Пресслужба Закарпатської митниці

 

Понад півтисячі метрів кубічних деревини та 1,6 тонн паливних брикетів на суму майже 6 млн. грн. вилучили закарпатські митники за 26 фактами правопорушень митного законодавства з експорту лісової продукції у 2023 році. Тоді як, у попередньому – 2022 році, за 19 справами про ПМП вилучено 136,4 тис. м. куб лісо- та пиломатеріалів на суму 4,4 млн. грн.

Виявлення та припинення можливих порушень митних правил під час вивезення за кордон лісо- та пиломатеріалів проводиться у рамках посилених заходів контролю при митному оформленні в режимі їх експорту. На адресу управлінь лісового та мисливського господарства різних регіонів торік було направлено 75 запитів на предмет підтвердження чи спростування автентичності документів, виданих ними на експорт лісової продукції.

Основними підставами для складання протоколів про порушення митних правил було подання суб’єктами ЗЕД документів, які містять неправдиві відомості щодо кількості, асортименту, найменування та вартості товару, підробка документів для отримання сертифікатів. Такі дії мають ознаки порушення за статтею 483 Митного кодексу України і передбачають вилучення лісо-, пиломатеріалів до рішення суду, а згодом – штрафні санкції у вигляді сплати 100% вартості предметів правопорушення з їх конфіскацією.

Деякі ділки сподівалися, що митники на кордоні не розрізняють тип деревини, і вдавали, що експортують, до прикладу, смереку замість задекларованої сосни. Однак, інспектори митниці, виявивши у вантажі зовсім інший товар запобігають хитрим махінаціям і викривають незаконний експорт хвойної та іншої лісової продукції.

Так, приміром, вітчизняне підприємство експортувало до Туреччини «пиломатеріали обрізні хвойні порід смереки». Митниця звернулася до лісового господарства і з’ясувалося, що підприємець отримав сертифікат для експорту партії пилопродукції, виготовленої зі сосни. Тож, за подання митному органу товаросупровідних документів із сертифікатом про неправдивими відомостями щодо найменування та породи партії лісоматеріалів, відносно керівника фірми складено протокол за ч.1 статті 483 МКУ та вилучено незаконний вантаж.

Для недопущення незаконного переміщення лісо- та пиломатеріалів, закарпатські митники детально вивчають та аналізують документи, відповідність об’єму заявленого до експорту товару, вагові характеристики у залежності від типу деревини, логічність маршруту слідування, причини неповного завантаження транспортних засобів, а також – можливого вивезення за кордон під виглядом іншої лісової продукції.

 

 

25 січня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів