Офіс Генпрокурора закрив справу проти лідерки Руху підтримки закарпатських військових Галини Ярцевої через відсутність у її діях складу кримінального правопорушення

Офіс генерального прокурора закрив кримінальне провадження щодо лідерки громадської організації “Рух підтримки закарпатських військових – Ужгород” Галини Ярцевої у зв’язку з відсутністю в її діях складу кримінального правопорушення.

 

Про це волонтерка Галина Ярцева та її адвокатка Олена Прібиткова повідомили в коментарі виданню ZMINA.

“Я погоджуюсь із рішенням Офісу генпрокуратури про закриття справи щодо мене. Тепер наступним кроком буде забезпечення зняття арешту в судовому порядку з речових доказів, доступу до яких уже немає два роки“, – сказала лідерка ГО “Рух підтримки закарпатських військових – Ужгород” Галина Ярцева.

За її словами, велика кількість грошових коштів, які були благодійними внесками, оргтехніка, власні телефони, ліки й ще багато чого заморожені на два роки, тож волонтери не можуть використати ці вилучені речі за призначенням.

Зі  свого боку адвокатка волонтерки Олена Прібиткова зазначила, що вони співпрацюють із прокуратурою області з питання забезпечення органом досудового розслідування звернення до слідчого судді з клопотанням про зняття арешту з речових доказів і закриття фактового кримінального провадження, яке ще не закрито.

“Зараз закрито кримінальне провадження щодо Ярцевої. Тобто це означає, що в діях моєї підзахисної немає ознак кримінального злочину. Проте поки що не закрито фактову справу. Це має зробити вже орган досудового розслідування. Саме цього ми зараз і домагаємося”, – додала адвокатка Олена Прібиткова.

Нагадаємо, 25–26 травня 2022 року в офісі Руху підтримки закарпатських військових правоохоронці проводили обшуки, під час яких вилучили сформовані для військових замовлення.

Тоді ж у Закарпатській обласній прокуратурі повідомили, що причиною обшуків у волонтерському штабі може бути незаконний продаж гуманітарної допомоги. СУ ГУНП в Закарпатській області відкрило кримінальне провадження за незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги в період дії воєнного стану (ч. 3 ст. 201-2 КК України).

На пресконференції 27 травня в Ужгороді волонтерка руху Галина Ярцева заявила про незаконність обшуків в ужгородському офісі та назвала кримінальну справу замовною. Вона розповіла, що Рух підтримки закарпатських військових не торгує гуманітарною допомогою і не отримує прибутків від своєї діяльності.

Рух підтримки закарпатських військових виник у травні 2014 року, після вторгнення Росії в Україну. Волонтери руху організовують тематичні заходи, на яких збирають кошти для підтримки закарпатських військових з різних військових формувань.

 

13 лютого 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів