Закарпаттяобленерго: як попередити нещасні випадки внаслідок ураження електричним струмом серед населення 

 Закарпаттяобленерго: як попередити нещасні випадки внаслідок ураження електричним струмом серед населення 
Кожного року статистика ураження електричним струмом на обладнанні енергетичних компаній України як дорослих, так і дітей дуже сумна і поповнюється нещасними випадками зі смертельними наслідками. З огляду на це ПрАТ «Закарпаттяобленерго» вкотре нагадує, як уникнути біди.

 

 Переважна більшість нещасних випадків смертельного травмування сторонніх осіб на електрообладнанні енергетичних компаній пов’язана з самовільним проникненням у розподільчі пристрої трансформаторних підстанцій та торканням до струмовідних частин електроустановок. Хтось робить це з метою крадіжок електрообладнання, хтось намагається робити ефективне «селфі», хтось відпочиває у зоні ризику. Також із настанням літнього періоду частішають випадки електротравмування населення під час ловлі риби на озерах, річках та водоймищах у заборонених місцях, зокрема в межах охоронних зон повітряних ліній електропередач (ЛЕП), на ділянках їхнього пересічення з водоймами або проходження поблизу водойм. Усе це відбувається через недбалість людей і недостатність усвідомлення небезпеки від ураження електричним струмом. Електрична напруга невидима для зору та сприйняття людиною, отже, небезпека не відчувається до моменту ураження.

З метою запобігання випадків травмування населення області на енергетичному обладнанні ПрАТ «Закарпаттяобленерго» та в побуті слід пам’ятати основні правила.

Для створення нормальних умов експлуатації електричних мереж, забезпечення їхнього збереження та дотримання вимог техніки безпеки Правилами охорони електричних мереж (затверджені Постановою КМУ №1455 від 27.12.2022) передбачені такі заходи:

- встановлюються охоронні зони;

- забезпечується дотримання мінімально допустимих відстаней від електричних мереж до промислових об’єктів, трубопроводів, доріг, об’єктів міської інфраструктури та насаджень;

- прокладаються та утримуються просіки у лісових, садових, паркових та інших багаторічних насадженнях.

Детально про охоронні зони

Правилами охорони електричних мереж визначені охоронні зони, які встановлюються:

а) уздовж повітряних ліній електропередачі – у вигляді земельної ділянки та повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидва боки лінії від крайніх проводів за умови їхнього невідхиленого положення на таку відстань по горизонталі:

- 2 метри - до 1 кВ;

- 10 метрів - 3-20 кВ;

- 15 метрів - 35 кВ;

- 20 метрів - 110 кВ;

- 25 метрів - 150 кВ, 220 кВ;

- 30 метрів - 330 кВ, 400 кВ, 500 кВ;

- 40 метрів - 750 кВ;

б) уздовж переходів повітряних ліній електропередачі через водні об’єкти (ріки, канали, озера, ставки тощо) – у вигляді повітряного простору над поверхнею водного об’єкта, обмеженого вертикальними площинами, що віддалені по обидва боки лінії від крайніх проводів за умови їхнього невідхиленого положення на відстань:

- 100 метрів – для водних об’єктів, через які проходять внутрішні водні шляхи, віднесені в установленому порядку до категорії судноплавних;

- передбачену для встановлення охоронних зон уздовж повітряних ліній електропередачі, що проходять по суші, для всіх інших водних об’єктів;

в) за периметром трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів та пристроїв, призначених для передачі та розподілу електричної енергії, на відстань 3 метри від огорожі, краю фундаменту неогородженої споруди або стояків щоглової підстанції;

г) уздовж підземних кабельних ліній електропередачі (крім кабельних ліній електропередачі напругою до 1 кВ, прокладених у місцях під тротуарами) - у вигляді земельної ділянки, обмеженої вертикальними площинами, що віддалені по обидва боки лінії від крайніх кабелів, а також стін кабельного колодязя чи іншої підземної або наземної кабельної споруди (опори) на відстань 1 метра;

д) уздовж підземних кабельних ліній електропередачі до 1 кВ, прокладених у місцях під тротуарами, - у вигляді земельної ділянки, обмеженої вертикальними площинами, що віддалені по обидва боки лінії від крайніх кабелів на відстань 0,6 метра у напрямку будинків і споруд та на відстань 1 метра у напрямку проїзної частини вулиці;

є) уздовж підводних кабельних ліній електропередачі - у вигляді водного простору від поверхні води до дна, обмеженого вертикальними площинами, що віддалені по обидва боки лінії від крайніх кабелів на відстань 100 метрів.

Зверніть увагу: чинні заборони

З метою уникнення ураження електричним струмом забороняється в межах охоронних зон повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їхнє пошкодження або призвести до нещасних випадків, а саме:

-       виконувати будівельні роботи та зводити об’єкти будівництва будь-якого призначення;

-       виконувати роботи із застосуванням автотранспорту та техніки з навантаженням на вісь понад 5 тон;

-       займатися промисловим рибальством (в охоронних зонах підводних кабельних ліній електропередачі та/або зв’язку (телемеханіки).

-       складати сміття, здійснювати підпал стерні, очерету та бур’яну;

-       запускати безпілотні літальні апарати (крім випадків використання їх для забезпечення експлуатації та охорони електричних мереж), повітряні кулі.

-       виконувати земляні, будівельні та інші роботи, що можуть призвести до порушення безаварійного функціонування об’єктів передачі електричної енергії, спричинити їх пошкодження або нещасні випадки; 

-       перебувати стороннім особам на території і в приміщеннях трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв, відчиняти двері і люки таких споруд, здійснювати самовільне переключення електричних апаратів та підключення до електричних мереж;

-       накидати на струмопровідні частини об’єктів передачі електричної енергії і наближати до них сторонні предмети,

-       підніматися на опори повітряних ліній електропередачі, електрообладнання трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв, демонтувати їх елементи.

У межах охоронних зон об'єктів енергетики забороняється:

- будувати житлові будинки, будинки громадського призначення;

- розміщати споруди іншого призначення на меншій відстані від елементів електричних мереж, ніж встановлена нормами;

- складати будь-які матеріали, розпалювати вогнища, влаштовувати звалища;

- саджати дерева, крім кущів та саджанців з висотою перспективного росту не більше двох метрів;

- розташовувати автозаправні станції або сховища пально-мастильних матеріалів;

- влаштовувати спортивні майданчики для ігор, стадіони, ринки, зупинки громадського транспорту, проводити будь-які заходи, пов'язані з великим скупченням людей, не зайнятих виконанням дозволених у встановленому порядку робіт;

- запускати спортивні моделі літальних апаратів та повітряні змії;

- відсипати ґрунт, влаштовувати водосховища, ставки та інші водні споруди;

- влаштовувати зупинки та стоянки усіх видів транспорту (крім залізничного) в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі напругою 330 кВ і вище.

В охоронних зонах кабельних ліній електропередачі власникам і користувачам земельних ділянок, фізичним і юридичним особам забороняється:

- саджати дерева та кущі;

- зводити будинки, споруди будь-якого призначення;

- виконувати роботи із застосуванням ударних механізмів, скидати вантажі масою понад п'ять тон;

- зливати їдкі і такі, що спричиняють корозію, речовини, пально-мастильні матеріали;

- кидати якорі, проходити з закинутими якорями, ланцюгами, лотами, волокушами і тралами (в охоронних зонах підводних кабельних ліній електропередачі).

- складати сміття, здійснювати підпал стерні, очерету та бур’яну;

- запускати безпілотні літальні апарати (крім випадків використання їх для забезпечення експлуатації та охорони електричних мереж), повітряні кулі.

- скидати їдкі і ті, що спричиняють корозію, речовини, пально-мастильні матеріали, прокладати водо, газо, теплопроводи в охоронних зонах кабельних ліній.

Основними причинами більшості нещасних випадків є порушення вимог «Правил охорони електричних мереж». Особливість небезпеки полягає в тому, що органи відчуття людини не можуть визначати наявність електричної напруги на тих чи інших предметах.

З метою недопущення травмування від дії електричного струму необхідно:

- не порушувати встановлені Правилами норми в частині відстаней та заборон на виконання тих чи інших дій в межах охоронних зон.

- не торкатись до оголених і не підходити до провисаючих або лежачих на землі проводів електроліній на відстань ближче 8 м. Виявивши такі проводи, необхідно забезпечити охорону з метою недопущення до проводів сторонніх осіб та повідомити чергового диспетчера електромереж або власника електролінії;

- в охоронних зонах не монтувати шпалери під виноградники, садити високорослі дерева, а існуючі потрібно обрізати, не допускаючи приближення гілок ближче 2 м до проводів;

- без дозволу електропостачальної організації не виконувати земляні роботи на глибині більше 0,3 м з метою недопущення пошкодження електрокабелів.

- проїзд високогабаритного автотранспорту висотою більше 4 м під проводами  ПЛ-0,4 кВ і більше без супроводу електропостачальної організації забороняється.

 Навчайте дітей правилам поводження з електроприладами

 Статистика засвідчує, що біля третини всіх електротравм серед населення на вулиці стається з дітьми.

Як батькам вдома, так і вчителям в учбових закладах, для запобігання дитячого травматизму, необхідно постійно роз’яснювати дітям про небезпеку електричного струму, порядок поведінки поблизу електроустановок, не допускати ігор, які можуть призвести до трагічних наслідків поблизу діючих електроліній та трансформаторних підстанцій.

Особливо необхідно звернути увагу на заборони для дітей:

- самовільно проникати в будівлі, де знаходиться електрообладнання;

- залізати на дахи будинків, будівель трансформаторних пунктів та інших будівель, на опори ліній електропередач, де поблизу проходять електричні проводи;

- гратися та розводити багаття під повітряними лініями електропередач;

- розбивати лампи вуличного освітлення та ізолятори на опорах;

- робити на проводи накиди з дроту та інших предметів;

- ловити рибу у водоймах в межах охоронної зони повітряних ліній електропередач.

Будьте обережні, дотримуйтесь правил електробезпеки! Бережіть себе та своїх рідних.

 

Адміністрація ПрАТ «Закарпаттяобленерго»

 

29 травня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів