Середнє – колиска конкурсу «Моя весна» – знову скликало таланти

Середнє – колиска конкурсу «Моя весна» – знову скликало таланти
обласний конкурс українського художнього слова імені Івана Ірлявського «Моя весна» – один із найвагоміших заходів, які проводить КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради для виявлення талантів у культурі й мистецтві краю. Як і всі попередні роки, учасників приймала мистецька школа Середнянської селищної ради Ужгородського району.

 

«ДЯКУЄМО, ЩО ЗМОГЛИ ЗІБРАТИСЯ ТУТ»

Провідний спеціаліст відділу культури Середнянської селищної ради Каріна Бежинець вже другий рік поспіль є ведучою конкурсу. На самому початку вона запропонувала віддати шану воїнам Збройних сил України. «Дякуємо, що змогли сьогодні знову зібратися тут, що можемо читати твори й обдаровувати одні одних художнім словом. Дякуємо їм за те, що змогли зібратися сьогодні й провести цей захід присвячений пам'яті поета, публіциста, громадського діяча Івана Ірлявсього, який боровся і загинув за Україну. Він оспівував наш край, його поезія вселяє віру у майбутнє України, дарує надію і любов»».

Каріна Бежинець оголосила хвилину мовчання на знак шани за полеглими захисниками Вітчизни в російсько-українській війні.

Вітали учасників і побажали їм напутнього вітру в змаганні заступник голови Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України, заслужений працівник культури України, голова журі Василь Густі та заступник директора КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради, заслужений працівник культури України Василь Барановський.

У конкурсі, який із півгодинною перервою тривав майже 6 годин, взяли участь 49 посланців мистецьких і освітніх шкіл, учасники поетичних студій, аматорських театральних колективів, клубних закладів області, автори-виконавці.

Поряд із поезіями Тараса Шевченка, Ліни Костенко, Івана Бойчука учасники декламували чимало творів закарпатських авторів. Поряд із іменем Івана Ірлявського – і Галина Малик, Юрій Шип, Олександр Гаврош, Михайло Чухран...

Викладач відділу театрального мистецтва школи мистецтв Буштинської селищної ради Наталія Сасин приїхала на конкурс разом із підопічною Аліною Михалчич. Вона бере участь у конкурсі вже вдруге. Закінчує сьомий клас загальноосвітньої школи, а вже через два роки вступатиме до Закарпатської академії культури і мистецтв. Дівчина декламувала поезії «Привіт» Івана Ірлявського та «Вірш, написаний в окопі»Ліни Костенко.

«Вибрали ці твори, – розповідала пані Наталія, – щоб і самим відчути їхню глибину, і донести її до слухача. В школі мистецтв разом із учнями ставимо драматичні твори, зокрема, дитячі казки. Їх полюбляють і дорослі».

Окремо – про Анастасію Панаріну. Вона разом із чоловіком і донькою переїхала з Сєвєродонецька до Сваляви рік тому. Відтоді живе в цьому закарпатському місті. Методист міського будинку культури, вона співає і грає на гітарі, пише музику й складає вірші. Почувши про майбутній конкурс поетичного слова, вирішила взяти в ньому участь. Прочитавши вірш Івана Ірлявського, учасниця гуртка художнього слова Свалявського будинку культури Свалявської міської ради пані Анастасія стала в номінації «Поезія» лауреатом ІІ ступеня (категорія D).

Учениця КПНЗ «Виноградівська мистецька школа ім. Б. Бартока» Виноградівської міської ради Олександра Грошева в цій номінації стала лауреатом І ступеня (категорія В, керівник – заслужений працівник культури України Василь Югас).

 

ЕМОЦІЇ БИЛИ ЧЕРЕЗ КРАЙ

 

Учасники конкурсу в номінації «Проза» обирали для виконання твори, які самі по собі брали за серце. Слухаючи декотрі, від переживань слухачі ледь стримували сльози. Учениця Великолучківської мистецької школи Антоніна Головатюк розповіла історію маленької дівчинки, яка продавала на вулиці сірники. Їй не вдалося продати жодного, бо байдужі люди проходили повз. Повернутися додому не посміла, бо не продала жодного сірника, і «батько поб'є мене». Замерзлу на зимовому холоді, дівчинку наступного дня, з останньою посмішкою на вустах знайшли перехожі. Емоційно прочитана історія дозволила Антоніні стати лауреаткою ІІІ ступеня (категорія В, керівник Наталія Балог).

Лауреатами ж І ступеня в цій номінації стали учень комунального закладу «Горінчівська мистецька школа» Горінчівської сільської ради Артем Плешинець (категорія В, керівник Мар?яна Силимонка) і учениця комунального закладу «Мукачівська школа мистецтв ім. Степана Мартона» Мукачівської міської ради Олександра Гергель (категорія С, керівник Лілія Приходько).

 

ЗДОЛАЛИ ПО СТО Й БІЛЬШЕ КІЛОМЕТРІВ

 

Точками на мапі, якими позначені місця проживання учасників, поряд із містами області були й віддалені селища та села – Буштино, Нижнє Селище, Драгово…

Задля участі в конкурсі стокілометрову відстань, частину з якої – важкопрохідним бездоріжжям – здолали учні Кушницького ліцею Керецьківської сільської ради. З них троє стали лауреатами: Ганна Будул і Марія Бойко (відповідно II і III ступеня у номінації «Поезія», керівники Марія Трина і Ганна Будул), а також Марія Барна (III ступеня у номінації «Проза», категорія «А», керівник Марія Гецко). Ці, зовсім іще юні дівчата, по-дорослому, наяву переживали емоції, вкладені у вірші сучасних українських авторів. Зокрема, у виконанні Марії Бойко схвильовано прозвучав вірш «Голос Срібної Землі» Івана Ірлявського. …Поезії, написані особисто, прочитала Олександра Продан.

Хустську мистецьку школу Хустської міської ради представляли на конкурсі Вероніка Росоха та Олександра Рошканюк. Мама маленької Вероніки пані Світлана розповідала, що казку «Про Наталку Кравчук, Бабу Ягу і Марійку» донька вивчала майже півроку. Заслужила, виступаючи в номінації «Проза», гучні аплодисменти.

Учениці комунального закладу «Ужгородська школа мистецтв» Ужгородської міської ради Антоніна Словенка та Анна Ткачук брали участь у конкурсі вже втретє, а Анна на одному з них зайняла навіть перше місце. Вони, розповідала викладач театральних дисциплін Ганна Вукста, є ведучими на «учнівських філармоніях», що їх щотижня влаштовує школа мистецтв, та на інших мистецьких заходах.

І цього разу Анна не поїхала додому без нагороди: стала лауреаткою ІІІ ступеня у номінації «Гумор» (категорія В). Антоніна ж, яка пише вірші і виступала у номінації «Власна творчість», удостоїлася подяки.

Серед посланців Хустщини найбільшого успіху добилася Олександра Бошканюк, яка виступала в номінації «Гумор». Вона прочитала два твори – «Грицькова наука» Степана Олійника та «Біціглі назад не ходять» Михайла Чухрана. У результаті отримала звання лауреата І ступеня (категорія В, керівник Ельвіра Попович).

 

НАСТУПНА ЗУСТРІЧ НА КОРНКУРСІ – ЧЕРЕЗ РІК. ЗНОВУ В СЕРЕДНЬОМУ?

 

Вимогливому, аж до суворості, журі, яке очолював, заступник голови Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України Василь Густі, довелося складно. Адже абсолютна більшість учасників виступили так, що заслуговували на нагороди. Питання полягало в тому, хто на які саме. Тим не менше, їхній вердикт був оголошений, після якого усі лауреати отримали заслужені відзнаки (повний перелік нагороджених було оприлюднено на сторінці в матеріалі за 29 травня 2024 року).

Учасники конкурсу, члени журі й організатори зробили спільне фото, після чого, отримавши напутні слова Василя Густі й Василя Барановського, взяли курс додому. Наступний конкурс, який відбудеться через рік, дасть шанс відзначитися тим, хто цього разу не опинився серед нагороджених. Побажаймо і їм, і всім іншим нових творчих удач.

 

Василь БЕДЗІР, провідний методист інформаційно-редакційного сектору

Фото автора

 

01 червня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів