Від початку року на Закарпатті всиновили 27 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Від початку року на Закарпатті всиновили 27 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

 

Для порівняння – минулого року всиновили 58 дітей, всього ж 383 дитини були влаштовані в сім’ї. Нині в дитячих будинках сімейного типу, прийомних і патронатних родинах виховуються 365 дітей.

 Загалом попри війну Закарпаття зберігає позитивну тенденцію щодо всиновлення та розвитку сімейних форм виховання. На цьому під час брифінгу напередодні Міжнародного дня захисту дітей розповіла начальниця Служби у справах дітей Закарпатської ОВА Світлана Якімеліна.

За її словами, в регіоні також суттєво зростає кількість охочих усиновити дитину. 92 людини вже стоять на обліку, і це з урахуванням того, що цього року навчання для потенційних прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів, піклувальників й усиновителів стартують у червні. Тобто кількість кандидатів буде більшою 

 «На Закарпатті знайшли прихисток 8 закладів інституційного догляду та виховання, 8 дитячих будинків сімейного типу, 8 прийомних сімей і пів сотні сімей опікунів та піклувальників з інших регіонів країни», – зазначила Світлана Якімеліна.

Крім того, за рік в області суттєво зросла кількість осіб, котрі отримали статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів: з 95 до 945 (ще ряд звернень зараз перебувають на розгляді). Водночас почастішали випадки жорстокого поводження з дітьми: станом на травень цього року 95 неповнолітніх зазнали насильства (до війни – 59). Суїцидів серед дитячого населення цього року не зафіксовано.

 Загалом 2 127 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, станом на сьогодні перебувають на обліку служб (до війни – 2 042). Більшість із них влаштована в сімейні форми виховання. На утриманні інституційних закладів перебувають 240 дітей, ще понад пів тисячі – підлягають усиновленню.

 Начальниця Служби у справах дітей ОВА нагадала, що новостворені сімейні форми виховання можуть отримати одноразову грошову допомогу з обласного бюджету. Для дитячого будинку сімейного типу передбачена підтримка в розмірі 100 тисяч грн, прийомної та патронатної сімей – 50 тисяч грн для кожної.

 Також Світлана Якімеліна поінформувала про зміни в законодавстві, зокрема щодо отримання громадянами (близькими, родичами, знайомими), прийомними сім’ями, ДБСТ тимчасової фінансової підтримки від держави за умови влаштування дитини, щодо якої встановлено факт відсутності батьківського піклування, але ще не надано статусу позбавленої батьківського піклування (від 2,5 до 3,5 прожиткових мінімумів).

 

02 червня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів