Сьогодні відзначаємо День Конституції України. Вітаємо краян!

У 2024 році ми відзначаєОсновний Закон України - Конституцію України - було ухвалено 28 червня 1996 року. До цього Верховна Рада майже добу безперервно працювала над документом і о 9:18 ранку ухвалила його та ввела в дію. мо 28 років від дня ухвалення Основного Закону України.

 

Перед цим над новою Конституцією працювали 6 років. Цей процес розпочався після ухвалення Верховною Радою УРСР "Декларації про державний суверенітет України" 1990 року. У період з 1991-го по 1996-й комісії від Верховної Ради та Президента склали кілька проєктів Конституції. Їх довго обговорювали і доопрацьовували, оскільки деякі питання викликали багато протиріч. Наприклад, ті, що стосувалися державної символіки, статусу російської мови і Криму, влади і власності. Тоді ліві сили виступали за применшення ролі президентської влади, надання однакового статусу українській та російській мовам і збереження автономного статусу Криму. Праві - за президентську вертикаль, українську мову як єдину державну і ліквідацію автономії Криму.

Верховна Рада ухвалила Конституцію в ніч із 27 на 28 червня, за це проголосували 315 депутатів - дві третини від складу. У новому документі затверджували нову державну символіку, статус української мови як єдиної державної, а Крим визнавали автономною республікою у складі України. Відтоді Основний Закон України кілька разів змінювався. Хоча сама процедура зміни та доповнення документу доволі таки жорстка - наприклад, щоб внести якісь правки до розділів потрібно від 2/3 до 3/4 голосів від конституційного складу Верховної Ради.

У разі, якщо зміни скасовують чи обмежують права і свободи людини або спрямовані на ліквідацію незалежності, загрожують територіальній цілісності держави, то Конституція України не може бути змінена.

День Конституції – це нагода для кожного українця замислитися про свої права та обов'язки, важливість дотримання законів та активної участі у громадському житті країни. Це свято нагадує про значення демократії, верховенства права та цінність свободи.

Шановні наші читачі! Прийняття народом свого найголовнішого закону знаменує народження вільної держави. Тож нехай ця дата в календарі не стане для нас порожнім звуком і кожен з гідністю зможе сказати, що ми справді маємо ту країну, на яку ми заслуговуємо. Нехай вона залишиться незалежною і могутньою. Нехай на жовтих полях встигає врожай радості, а блакитне небо ніколи не сховають ні дим, ні хмари гніву. Зі святом нас, із Днем Конституції!

 

28 червня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів