Виставку творів Михайла Ходанича презентували в Ужгороді

Виставку творів Михайла Ходанича презентували в Ужгороді
Виставку творів Михайла Ходанича з нагоди Дня Конституції України представили у Закарпатському обласному художньому музеї ім.Й.Бокшая.

 

Про відкриття виставки інформує Департамент культури Закарпатської ОДА:

"Михайло Ходанич – скульптор, книжковий графік, дизайнер, член Національної спілки художників України, неодноразовий лауреат Обласної премії ім.Й.Бокшая та А.Ерделі в галузі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, а також викладач Закарпатської академії мистецтв.

З 25 лютого 2022 року – військовий доброволець, молодший сержант ЗСУ.

Нині Михайло Ходанич зі зброєю в руках виборює наше право на життя у вільній Україні. Митець не зміг бути присутнім на відкритті власної виставки, та все ж подія зібрала повний зал друзів, колег і шанувальників його творчості.

Привітав усіх учасників заступник директора департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА Віктор Кравчук. Передусім, він відзначив, що в день одного з найважливіших державних свят дуже символічно відкривати виставку мистецьких робіт нашого захисника. Віктор Кравчук подякував батькам Михайла Ходанича – відомому подружжю письменників, митців та педагогів Петру Ходаничу та Лідії Повх-Ходанич – за те, що виховали не тільки багатогранну творчу особистість, а й відданого сина своєї Батьківщини.

З вітальним словом виступили в.о.ректора Закарпатської академії мистецтв, доктор мистецтвознавства Михайло Приймич, голова секції скульптури Закарпатської організації НСХУ Василь Олашин, кандидат мистецтвознавства, доцент Закарпатської академії мистецтв Іван Небесник (молодший), які мовили про Михайла Ходанича як про талановитого митця і педагога, висловили щиру повагу його чесному та сміливому вибору – стати на захист держави з перших днів повномасштабної війни. Вони також розповіли, що телефоном захисник завжди передає вітання своїм колегам та студентам, і це – взаємно, всі з нетерпінням чекають нагоди зустрітися та поспілкуватися з ним. Завідувач експозиційного відділу музею, мистецтвознавиця Олена Приходько доповнила, що для музею – честь експонувати художні роботи нашого воїна, та побажала, аби наступну виставку своїх робіт відкривав сам Михайло Ходанич.

Насамкінець директор музею Франциск Ерфан запросив до слова батька художника. Петро Ходанич розповів, що пропозиція від департаменту культури та музею провести таку виставку спочатку збентежила, адже організувати її на відстані – непросто. Позаяк у доробку митця – твори ландшафтної скульптури та сакрального мистецтва (іконостаси, престоли), їх неможливо експонувати в музеї, водночас більшість робіт станкової скульптури зберігається у музеях та приватних колекціях в Україні та за кордоном. Зрештою, вдалося зібрати 20 робіт автора, виконаних у дереві та камені. До слова, дві з них Михайло Ходанич виконав цьогоріч навесні, під час кількаденної відпустки вдома.

Сьогодні, в День Конституції України, Петро Ходанич також відзначає день народження. Найпершим вранці іменинника привітав син. Його дзвінок, а також ця виставка – стали найкращим подарунком до свята, – поділився Петро Михайлович.

Оглянути роботи можна протягом двох тижнів",

 

30 червня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів