В УЖГОРОДІ ЗНАЙШЛИ 150 ГРАМ РТУТІ

Одразу 150 г ртуті було виявлено сьогодні в приватному будинку на одній з центральних вулиць Ужгорода. Саму ртуть, яка знаходилася в скляній ємності, знайшов теперішній власник обійстя, який нещодавно успадкував будинок.

 

Даючи лад в будинку, чоловік поступово дібрався до підвалу, де й знайшов колбу, в якій, як пізніше підтвердили рятувальники, знаходилося 150 г важкого металу. Про свою знахідку господар обійстя одразу повідомив правоохоронців, а ті в свою чергу оперативно-координаційний центр ГУ МНС України в Закарпатській області.

Невдовзі до місця події для проведення демеркуризаційних робіт прибуло відділення Закарпатського зведеного загону постійної готовності, які вилучили ємність зі ртуттю та обробили приміщення, де вона знаходилася.

Оскільки сама ртуть перебувала у щільнозачиненій ємності, що перешкоджало її інтенсивному випаровуванню, то після демеркуризаційних робіт, здійснених рятувальниками, загрози для здоров’я людей немає.

ГУ МНС України в Закарпатській області нагадує закарпатцям, що ртуть за своєю сутністю є високотоксична кумулятивна отрута, що дуже повільно випаровується. При цьому її випари здатні поглинати навіть стіни, тим самим створюючи додаткову загрозу для живих істот. В живих організмах вона передусім накопичується в нирках та печінці, викликаючи поступове руйнування тканин цих органів та суттєво впливає на процеси кровотворення.

Як наслідок, тривале співжиття людини з цим важким металом здатне призвести до хронічного отруєння всього організму. Саме ж протікання цього отруєння зовні нагадує одну з найбільш серйозних хвороб XXI століття – туберкульоз, коли кришаться та випадають зуби, волосся, а сама людина ніби чахне.

В нейтралізації ртуті головне ретельність. Визбирувати потрібно все, навіть найменші крапельки. Великі збирають за допомогою листочка паперу, менші за допомогою мідної дротинки. Але, коли ви їх визбираєте, то постане не менша проблема - як їх позбутися. Викинути надворі не вихід – цим самим виникає загроза наразити на небезпеку інших людей. Окрім того, аби не мучили сумніви, чи все визбирано, краще викликати оперативно-рятувальні служби, які мають для цього відповідне обладнання та підготовлених фахівців.

ЦП ГУ МНС України в Закарпатській області

 

04 липня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів