За пів року закарпатські митники оформили понад 71 тисячу митних декларацій

За пів року закарпатські митники оформили понад 71 тисячу митних декларацій
Євросоюз залишається основним постачальником імпорту

 

На сьогодні країни Євросоюзу залишаються важливим торговим партнером України, зокрема і Закарпаття, особливо в секторі імпорту. Експорт більше залежить від призначення вітчизняних товарів, але значна його частина також експортується до ЄС.

 

На сьогодні у зоні діяльності Закарпатської митниці акредитовано 7 тисяч 34 учасника ЗЕД, з яких - 1488 активно здійснювали зовнішньоторгівельні операції впродовж І півріччя 2024 року. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року акредитованих суб’єктів ЗЕД збільшилося на 574 підприємства.

Загалом за півроку закарпатські митники оформили 71,4 тис. митних декларацій, з яких у режимі імпорт – 44,2 тис., експорт – 26 тис. та транзит – 1,2 тис. МД.

 

Цьогоріч загальна вартість імпорту становила понад 78,4 млрд. грн, що на 43%  більше за аналогічний період минулого року.

Основні товарні групи: засоби наземного транспорту, реактори ядерні, котли, електричні машини та їх обладнання і частини; апаратура, в т.ч. і телевізійна, для запису або відтворення звуку та зображення, їх частини та приладдя прилади, апарати оптичні, фотографічні, кінематографічні, контрольні, вимірювальні, хірургічні; пластмаси, полімерні матеріали та вироби з них; чорні метали, різноманітна хімічна продукція тощо.

Зовнішньоекономічні операції проводилися з торговельними партнерами здебільшого з країн Євросоюзу. Так, імпорт товарів здійснювався переважно з Чехії, Словаччини, Угорщини, Італії, Німеччини, Польщі, Іспанія, Австрії, Китаю, Словенії, Литви та інших країн.

 

А от загальна вартість експорту за І-ше півріччя становила 15,2 млрд грн.

Серед основних експортних товарів: насіння і плоди олійних рослин, інше насіння, плоди та зерна; деревина і вироби з неї, деревне вугілля; зернові культури; меблі; постільні речі, матраци, матрацні основи, диванні подушки та аналогічні набивні речі меблів, світильники; залишки і відходи харчової промисловості, готові корми для тварин; органічні хімічні сполуки; цукор і кондитерські вироби з нього тощо.

Експорт товарів за вказаний період здійснювався в основному в країни Євросоюзу, зокрема: Німеччину, Італію, Угорщину, Румунію, Чехію, Словаччину, Австрію, Францію, Польщу та ін.

 

Пресслужба Закарпатської митниці

 

06 липня 2024р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів