ЯКИМ БУДЕ ЦЬОГОРІЧНИЙ ФЕСТИВАЛЬ "СЕЛИСЬКА СПІВАНКА"

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція з нагоди проведення фестивалю "Селиська співанка" у с. Нижнє Селище (Хустський район).

 

Арт-директор фестивалю Юрген Крефтнер розповів, що цьогоріч вже вп’яте на свято Петра і Павла, 12 липня, у с. Нижнє Селище відбудеться фестиваль "Селиська співанка", що планується як масштабне народне свято. Дійством саме для людей, мешканців села і гостей бачать його організатори. Крім того, вони обіцяють розширити межі фестивалю, запросивши до участі в ньому відомих професіоналів сучасного музичного та театрального мистецтва. Головним гостем краю буде Олег Скрипка та його "Ле Гранд Оркестр". Ю. Крефтнер розповів, що з Олегом Скрипкою він познайомився у Швейцарії і запросив його на "Селиську співанку" ще півтора роки тому, коли вони разом виступали на революційному Майдані в Києві.
Олега Скрипку, за словами його закарпатських колег-музикантів, у Нижньому Селищі приваблює те, що тут роблять "чесний" сир і грають "чесну" музику — на фестивалі заборонено використання фонограми.
Крім іменитого гостя у святі візьмуть участь не менш відомі колективи, як то "Di Grine Kuzine" (Берлін), "Карпатіяhs" (Київ), центр сучасного мистецтва "Дах" (Київ), гурт "ДахаБраха" (етно-хаос, Київ), театр вільної пластики "Яблуко" (Рівне). А також місцеві фольклорні і театральні колективи закарпатського краю і, звичайно, нижньоселиські "Гудаки". Напередодні фестивалю, 4 липня, вони дали концерт в Ужгороді. Це був перший концерт гурту в обласному центрі. Не часто виступають вони в україні взагалі, тоді як закордонні гастролі є для них регулярними: Швейцарія, Франція, Італія, Німеччина тощо. Австрієць, сьогодні мешканець Нижнього Селища Юрген Крефтнер: "9 років життя на Закарпатті мені не вистачило, щоб достатньо оволодіти розмовним місцевим діалектом, але я ним співаю. "Гудаки" виконують лише народну музику без аранжування, ми граємо і співаємо народний фольк таким, яким він є".
Хоч на фестиваль у Нижньому Селищі запрошено справжніх зірок, але головне призначення свята, як стверджують організатори — створити для людей можливість відпочити на лоні природи. Саме на свято Петра і Павла чимало закарпатців повертаються додому із заробітків. "У нас є команда, яка хоче жити у власному селі і робити для нього свята", — каже Ю. Крефтнер. Крім свят нижньобистрянські члени Закарпатської асоціації місцевого розвитку дбають також про добробут і працевлаштування односельців. Так, вони сприяли побудові нового водогону у селі, ремонту сільського клубу, зведенню біотуалету у місцевій школі. А тутешня "Селиська сироварня" допомагає селянам заробити додаткові гроші, здаючи молоко для виробництва вже славнозвісного селиського сиру. Сироварня виступає і головним спонсором "Селиської співанки". Крім того, проведенню фестивалю сприяли Закарпатська обласна та Хустська районна ради, Швейцарська культурна програма в Україні, Швейцарсько-український проект розвитку лісового господарства FORZA та Kaffe Blazer.
Впродовж цілого дня 12 липня гості свята матимуть змогу брати участь у спортивних змаганнях, народних іграх та забавах, майстер-класах з боді-арту, стати частиною театральних дійств на сцені клубу "Долина Хустець". Їхній увазі також буде запропоновано виставку старих фотографій етнічного спрямування, 2 відкриті сцени на центральній площі Нижнього Селища.

 

04 липня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів