Історична подія: у Будапешті розпочала роботу перша державна українсько-угорська двомовна середня школа та гімназія

Історична подія: у Будапешті розпочала роботу перша державна українсько-угорська двомовна середня школа та гімназія
Про це повідомив керівник ОВА Віктор Микита.

 

"Цій події передувала тривала робота спеціально сформованої двосторонньої українсько-угорської робочої групи на чолі з Андрієм Єрмаком та Петером Сійярто, а також особиста комунікація між Президентом Володимиром Зеленським і прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном.

Разом з цим команда Державного самоврядування українців в Угорщині на чолі з речницею української національної меншини в Парламенті Угорщини Ліліаною Грексою та засновниками освітнього центру «Дім українських традицій», філії державного ліцею «Міжнародна українська школа» в Будапешті, Оленою та Сергієм Безкоровайними забезпечили підготовку необхідних документів, реалізацію операційних процесів на місцях, та головне – об?єднали наших громадян в угорській столиці в єдиний освітній осередок, де з перших днів повномасштабної війни в складних умовах працювали з дітьми, мріючи про свій окремий державний навчальний заклад.

Сьогодні українські діти, які проживають в Угорщині, пішли до повнокомплектної п?ятиденної школи, освітній процес у якій здійснюється рідною мовою з 1 по 12 класи. Поряд з цим у школі вивчатимуть угорську як іноземну мову, що забезпечить якісний та всебічний розвиток дітей у країні проживання.

Фінансування закладу освіти здійснюється коштами державного бюджету Угорщини.

Для забезпечення навчального процесу підготовано окрему будівлю, яка відповідає усім вимогам згідно з чинним законодавством країни.

У подарунок школі разом із головою підкомітету з питань вищої освіти Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій, народною депутаткою Юлією Гришиною передали понад тисячу сертифікованих підручників для навчання дітей рідною мовою, які вже сьогодні вручили вчителям.

Усе можливо, коли є мета, віра у власні сили та велика об?єднана команда.

Дякуємо Президенту Володимиру Зеленському за підтримку й увагу до наших громадян за кордоном.

Дякуємо Уряду Угорщини за підтримку та принципове рішення щодо цього та інших питань.

Дякуємо українцям в Угорщині за ініціативу та велику роботу для розвитку громади.

 Вітаю українську громаду в Угорщині з цією визначною подією", - написав Микита.

 

31 серпня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів