Ужгород відзначає 1131-у річницю з часу першої писемної згадки: цікаві факти про місто

Ужгород відзначає 1131-у річницю з часу першої писемної згадки: цікаві факти про місто
Цими вихідними, 14-15 вересня, місто Ужгород відзначає 1131-шу річницю з часу першої писемної згадки.

 

 

До Дня народження Ужгорода Суспільне зібрало добірку цікавих фактів про місто.

Ужгород — найзахідніший та найменший за кількістю жителів обласний центр України

Від Ужгорода ближче до десяти інших європейських столиць, ніж до Києва. Відстань до Києва становить 811 км, тоді як до Відня — близько 600 км, до Будапешта — 300 км, до Варшави — майже 560 км, до Братислави — 550 км, до Праги — 740 км.

Ужгородський залізничний вокзал. Getty Images

До 1936 року в Ужгороді була ще одна "річка" — притока Ужа — Малий Уж

Колись центр Ужгорода був островом, оскільки річка Уж мала притоку Малий Уж, що проходила через усе місто та знову впадала в річку. Через те, що Малий Уж ускладнював забудову й підвищував витрати на мости, згодом ухвалили рішення закрити притоку під землею.

Річка Уж. Getty Images

Липова алея є найдовшою у Європі

Алея має довжину 2,2 кілометра і є найдовшою не тільки в Україні, а й у Європі. Вона знаходиться на набережній Незалежності.

Липова алея в Ужгороді. Getty Images

В Ужгороді є 8 набережних

В Ужгороді нараховується вісім набережних. Набережна Незалежності, розташована на правому березі річки Уж, є найкрасивішою в місті. Уздовж неї тягнеться одна з найдовших в Європі липових алей. Понад 300 дерев були висаджені у 1928 році чеськими ботаніками.

Набережна Незалежності в Ужгороді. Getty Images

Корзо — пішохідна вулиця, розташована в історичному центрі Ужгорода

Вулиця має дивну як для українського вуха, назву. "Корзо" в перекладі з італійської — "вулиця для прогулянок". Назвали її так ще в ті часи, коли місто Ужгород було під владою італійців — графської родини Другетів (це тривало з першої чверті 14 століття, упродовж майже чотирьохсот років).

Архітектурний стиль вулиці Корзо сформований у кінці 19 — на початку 20 століття, у часи, коли місто перебувало у складі Австро-Угорщини та Чехословаччини.

Вулиця Корзо в Ужгороді. Getty Images

Сакури — туристична візитівка Ужгорода

Найстаріша алея сакур в Ужгороді розташована на вулиці Олександра Довженка. Це найпопулярніша туристична локація міста під час цвітіння сакур у другій половині квітня.

Перші сакури в Ужгороді з'явились ще у чехословацький період — з 1919 до 1939 року. Дерево гарно прижилося, адже місцевий клімат цьому сприяє. Відтак, в Ужгороді з’явилися цілі алеї сакур. Однак з часом вони з'явилися і в інших містах Закарпаття.

Алея сакур в Ужгороді. Фото: Ужгородська міська рада/Facebook

Мініскульптурки — "символ" Ужгорода

Наразі в місті налічують понад 70 мініскульптур. Зокрема, мініскульптура "Статуя Свободи" визнана найменшим маяком в Україні завдяки своїй формі та вбудованому світлодіоду, який блимає. Статую встановили на парапеті пішохідного мосту у 2011 році на честь "Ужгородської регати".

Мініскульптура "Статуя Свободи". Безвізко.ua

Унікальні пам'ятки архітектури

Унікальними пам'ятками архітектури Ужгорода є Горянська ротонда (XI ст.), Ужгородський замок (XII ст.), Хрестовоздвиженський собор (1644 рік), оформлений у стилі пізнього бароко, і Шелестівська церква Святого Михайла (побудована в 1777 році без єдиного цвяха).

Горянська ротонда. Getty Images

 

Ужгородський замок. Getty Images

 

Шелестівська церква Святого Михайла. Getty Images

У 2022 році, на початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, до Ужгорода прибула велика кількість вимушених переселенців з різних регіонів України.

Через бойові дії до Ужгорода також тимчасово переїхали Донецький академічний обласний драматичний театр (Маріуполь), офіси Української асоціації футболу та громадської організації "Схід SOS". Також Закарпаття — єдиний регіон України, де наразі немає комендантської години.

 

15 вересня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів