В Ужгороді презентували книгу лауреата Шевченківської премії Романа Горака «Місія» про Віктора Бедя

В Ужгороді презентували книгу лауреата Шевченківської премії Романа Горака «Місія» про  Віктора Бедя
Презентація книги лауреата Шевченківської премії Романа Горака  і відомого львівського публіциста та письменника  Олександра Масляника «Місія» відбулася у актовому залі Карпатського університету імені Августина Волошина в Ужгороді.

 

 Це майже 700-сторінкове видання оповідає про непростий життєвий шлях Віктора Бедя – українського політичного, державного, громадського і релігійного діяча, науковця, педагога, доктора богословських і юридичних наук, професора, академіка, єпископа, керуючого Мукачівсько-Карпатською єпархією ПЦУ. Справді, більш різнобічно обдарованої особистості на Закарпатті знайти важко.

Уже сама біографія цієї людини – яскрава і неперевершена. Ось лише деякі штрихи, описані в книзі: народний депутат України (1990-1994), засновник концерну «Срібна Земля» і однойменної газети, лідер Народного Руху України на Закарпатті, організував і очолює приватні вузи - Карпатський університет імені Августина Волошина,  Ужгородську українську богословську академію і Міжнародну академію богословських наук…

У книзі – 14 розділів, бо саме стільки стацій пройшов Ісус Христос Хресною дорогою на Голгофу. Це видання – також «про Місію, яку повинна виконати кожна людина на шляху сповнення обов′язку перед Родом, Нацією, Україною і Богом», - сказано в анотації.

Під час презентації у переповненому залі студенти зачитували уривки з книги, які оповідають про віхи біографії єпископа Віктора.

Що спонукало написати такий величезний друкований труд,  розповіли автори і директор київського видавництва «Дніпро» Володимир Демчак, де й видано книгу. Також цікавими були виступи, зокрема, доктора філологічних наук, професора Миколи Зимомрі, колишнього гендиректора об′єднання «Закарпатінтурист» Василя Мацоли і самого героя оповіді…

На завершення владика Віктор за благословення Блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Епіфанія вручив Романові Гораку і Олександрові Маслянику найвищу відзнаку ПЦУ - орден Апостола українського Андрія Первозванного.

Василь НИТКА.

Фото автора.

 

03 жовтня 2024р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів