Свій 33-й концертний сезон відкрив Академічний камерний хор «Кантус

Свій 33-й концертний сезон відкрив Академічний камерний хор «Кантус
Про це повідомив департамент культури Закарпатської ОДА

 

На сцені Закарпатської обласної філармонії свій 33-й концертний сезон відкрив Академічний камерний хор «Кантус». Для шанувальників колектив під керівництвом народного артиста України Еміла Сокача підготував майже двогодинну концертну програму, насичену різножанровими композиціями, більшість із яких у виконанні хору звучали вперше.

Серед них, зокрема, твори Євгена Станковича, Мирослава Скорика, Ганни Гаврилець, Йоганна Брамса, Арво Пярта, Ерікса Есенвальдса.

Солісти – Оксана Щербата (сопрано), Іштван Халус (баритон), Маріанна Сокач та Дмитро Шевченко (фортепіано).

Пам’яті наших Героїв колектив присвятив виконання знакової прем’єри – пісні «Плаве качка по Тисині» в обробці Іштвана Мартона.

«Цю пісню свого часу привезла з дому, з Воловця, солістка Закарпатського народного хору Віра Баганич, і так вона почала звучати на концертах. Іштван Мартон зробив обробку, про яку я дізнався зовсім недавно. Сьогодні маємо можливість послухати цю мелодію так, як її співали на Закарпатті. До речі, вона була записана Дезидерієм Задором під час його експедиції і є в збірнику “Русинські народні пісні”, що вийшов друком у 1944 році, саме з такою мелодією і таким текстом», – розповів Еміл Сокач.

За його словами, сьогоднішня програма – це своєрідне представлення нового концертного сезону, адже деякі фрагменти стануть або самостійними авторськими програмами, або частиною інших творчих проєктів.

Уже наступного місяця «Кантус» виступить із творами закарпатських композиторів на фестивалі «Музичне сузір’я Закарпаття». Також листопад – місяць Мартона, і колектив готує відповідну програму до річниці від дня народження композитора. Далі на прихильників чекатиме традиційний Різдвяний концерт. У планах – іще чимало мистецьких подій, про які буде повідомлено згодом.

Триватиме і благодійний тур хору із програмою «Звуки небес, голоси землі», у межах якого колектив цьогоріч уже відвідав низку закарпатських міст і сіл із концертами на підтримку ЗСУ.

 

18 жовтня 2024р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів