Віктор Пащенко: Те, що в уряді нема Яценюка, може свідчити про хитру політичну гру

"Показово, що в новому уряді нема Арсенія Яценюка (екс-міністра економіки, "НУ"), хоч його кандидатура задовольняла усіх. Це може бути один із цікавих симптомів. Можливо, Ющенко не захотів його палити. Тим більше, що частина "НУ" проголосувала за уряд Януковича, а частина – ні. Не підтримали уряду молоді політики, які ще бачать для себе кар’єрну перспективу. Тоді виходить, що даний уряд розглядають як уряд камікадзе, який сам себе спалить. Це може бути дуже хитрий крок – сформувати уряд із скомпрометованих персон, щоб потім його було легше замінити", – такої думки дотримується політолог, директор Закарпатського інституту політичних досліджень Віктор Пащенко.

 

"Узагалі, важко розібратись, де домовленості, а де інсценуації. "НУ" заявляє про те, що Регіони порушили угоду, не давши посади віце-прем’єр-міністра, а Янукович каже, що про це і мови не було", – зазначив Пащенко.

На його думку, в цілому це дуже еклектичний уряд. "Про жодну стратегію в ньому йтися не може. Такий збірний уряд говорить про те, що у Регіонів є кадровий дефіцит. Цей уряд стратегічних рішень не проведе. Він може займатись якимись ручними речами, наприклад, пробивати квоти, а не стратегією і реформуванням. У нинішньому уряді нема жодного економіста зі стратегічним мисленням, хіба що для захисту вузько кланових інтересів", – вважає Пащенко. "Говорять, що Микола Азаров професіонал. Він, може, й професіонал, однак як адміністратор радянського взірця. Я не бачу в ньому людини, яка може побудувати систему, що працювала б самостійно", – зауважив експерт.

На думку політолога, у будь-якому випадку від уряду Януковича принципових змін очікувати не варто. "Економічний ріст, можливо, й буде продовжуватись, однак за умови, що Кабмін не втручатиметься в економіку. Це уряд до першої серйозної кризи. Він, може, її і не створить, однак подолати у разі виникнення буде не спроможний. Найбільший ризик для цього уряду – наскільки він буде корумпований", – зазначив Віктор Пащенко.

ЗІК

 

07 серпня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів