Коли виникають запитання до податкової

Особливості оподаткування автотранспорту, ліцензування послуг з перевезення пасажирів і вантажів

 

Податок з власників транспортних засобів фізичними особами, у тому числі й СПД, сплачується перед реєстрацією, перереєстрацією транспортних засобів, а також перед технічним оглядом транспортних засобів щорічно або один раз на два роки, але не пізніше першого півріччя року, в якому здійснюється технічний огляд. Про це зазначено в абзаці другому статті 5 Закону України від 11.12.91 № 1963-ХІІ “Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів”, зі змінами та доповненнями.

Важливо врахувати, що підприємці, які перебувають на спрощеній системі (на єдиному податку) оподаткування і використовують у своїй діяльності власні транспортні засоби, податок з власників транспортних засобів мають сплачувати на загальних підставах.

Законом № 1963 установлено, що юридичні особи в 10-денний термін після реєстрації транспортного засобу повинні подати Розрахунок суми податку за такі транспортні засоби до відповідного податкового органу. Але підприємець юридичною особою не є, відповідно, йому такий Розрахунок подавати не потрібно. Що стосується суми податку з власників транспортних засобів, то вона обчислюється самостійно за ставками, визначеними у статті 3 Закону № 1963. При цьому, якщо транспортний засіб придбано в другому півріччі, податок сплачується в половинному розмірі встановленої суми.

Ще один податок, а точніше, збір, який потрібно буде сплачувати власнику транспортного засобу – це збір за забруднення навколишнього природного середовища. Обов”язок щодо сплати збору за забруднення виникає з того кварталу, в якому підприємець почав використовувати автомобіль у підприємницькій діяльності. Щокварталу, протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу, підприємцю потрібно буде подавати Розрахунок збору (Податковий розрахунок збору за забруднення навколишнього природного середовища) до податкового органу за місцем реєстрації. Сплачувати суми збору потрібно протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку подання розрахунку.

Обов”язково слід звернути увагу, що приватних підприємців-єдиноподатників не звільнено від сплати збору “за забруднення”.

Якщо підприємець планує надавати послуги з перевезення вантажів на своєму автомобілі, то спочатку йому потрібно подбати про придбання відповідної ліцензії. Відповідно до Закону України від 01.06.2000 № 1775-ІІІ “Про ліцензування певних видів господарської діяльності (зі змінами та доповненнями) ліцензуванню підлягає діяльність з надання послуг із перевезення пасажирів і вантажів на такі види робіт (послуг): надання послуг з внутрішніх перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом , надання послуг з міжнародних перевезень пасажирів та міжнародних перевезень вантажів.

На кожний автомобільний транспортний засіб до ліцензій на надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом додаються ліцензійні картки на термін дії ліцензії.

Законом України “Про внесення змін до Закону України “Про автомобільний транспорт” від 23.02.2006 № 3492-ІV. Який набув чинності 07.04.2006 року, внесено багато нововведень, що регламентують роботу перевізників усіх рівнів. Зокрема і щодо вартості ліцензій. Найбільше змін у порядку надання послуг таксі. Хоча достатньо новин і для інших видів пасажирського автомобільного транспорту.

Ю.М.Данич, в.о. завідувача сектору зв’язків з громадськістю, засобами масової інформації та масово - роз’яснювальної роботи ДПІ у Тячівському районі

 

17 серпня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів